Foto: Publicitātes foto
Ja mājās iespējams ne tikai atpūsties un veikt ikdienas darbus, bet arī nodoties vaļaspriekam un izpaust savu personību, tad jūtamies divtik labi. Piekritīsi, vai ne? Grūtāk šādu telpu nodrošināt pusaudžiem, kuriem ikdiena jāpavada vienā telpā. "Ikea" interjera dizainere dalās ieteikumos, kā iekārtot bērniem vienu telpu, lai tajā būtu vieta gan abu atpūtai, gan hobijiem un mācībām.

Pazīstama situācija – divi brāļi dzīvo vienā istabā. Kad viņi tajā ievācās, dažas mēbeles jau bija uz vietas un tika tikai pārkrāsotas. Lai katram brālim būtu nosacīta privātā telpa, istaba tika sadalīta ar grāmatplauktu, tomēr, abiem augot, nācās secināt, ka risinājums nav tik praktisks, kā gribētos.

Katram parādījās savi vaļasprieki un sāka pietrūkt vietas mūzikas instrumentiem, mākslas piederumiem un citām mantām. Turklāt sadalījums bija nevienlīdzīgs, jo dienasgaismu varēja baudīt tikai vienā telpas daļā. Bija skaidrs, ka telpu nepieciešams pārplānot, izveidojot vietu mācībām un atpūtai, kā arī ieplānojot uzglabāšanas risinājumus personīgajām mantām un paredzot vietu arī hobijiem.

Sadali telpu dažādās zonās

"Telpa bija nevienmērīgi apgaismota, sadalīta uz pusēm, un esošās mēbeles bija novecojušas un nepiemērotas jauniešiem. Pieaugot, mums kļūst arvien vairāk mantu, tāpēc telpas iekārtojumam jāmainās, lai atrastu vietu savām mīļākajām lietām. Svarīga ir arī noteikta vieta mācībām, bet šeit tā bija pārāk maza un nepietiekami apgaismota. Tāpat sadalījuma dēļ istabā nebija vietas, kur uzaicināt pasēdēt draugus," pastāsta "Ikea" interjera dizainere Elīna Pasteneka-Kalniņa.

Abi brāļi vēlējās mainīt telpas plānojumu, fiziski to nesadalot uz pusēm, bet veidojot vienotu interjeru, kurā tomēr būtu ņemta vērā arī vajadzība pēc personiskās telpas. Interjera dizainere ņēma vērā šo vēlmi un izveidoja zonējumu, padarot telpu atvērtāku un vizuāli plašāku, kā arī mājīgāku. Pie loga tika ieplānota zona atpūtai un naktsmieram, novietojot tur divus guļamdīvānus un kafijas galdiņu. Šāds risinājums ir moderns un pusaudžiem ļoti piemērots, turklāt tā abiem istabas iemītniekiem tiek vienlīdz daudz dienas gaismas, kā arī paveras iespēja aicināt ciemos draugus un plašāk izpausties ar vaļaspriekiem.

Foto: Publicitātes foto

"Ja viena telpa kalpo dažādiem mērķiem, ir svarīgi nodalīt funkcionālās zonas. Piemēram, šajā istabā tai daļā, kas ieplānota mācībām, nokrāsojām sienas mazliet citā tonī, tā vizuāli nodalot darba un atpūtas zonu. Līdzīgu efektu var panākt, piemēram, ar paklāju," uzsver Pasteneka-Kalniņa.

Biežāk sastopamā interjera kļūda – neizmantotas sienas

Bieži vien gadās, ka liekam visas mēbeles tikai uz grīdas un neizmantojam sienu potenciālu. Šajā istabā, kur jāsadzīvo diviem, interjera dizainere īpaši pievērsās sienu platībai, lai to izmantotu maksimāli. Pie sienām viņa ieplānoja veselu plauktu sistēmu, kur brāļiem būs plašas iespējas salikt mantas un iekārtot mūzikas instrumentus.

"Mācību un vaļasprieku zonā izmantoju sistēmu, kas biežāk redzama noliktavās. Iesaku interjera veidošanā domāt plašāk un nebaidīties no alternatīviem risinājumiem. Eksperimentiem var būt ļoti labs rezultāts! Šai gadījumā izraudzītā sistēma derēja lieliski un labi iekļāvās interjerā. Pie sienas blakus durvīm pieliku rāmjus, kuros puiši var izrādīt savus radošos darbus un izpausties kolāžās," saka interjera dizainere.

Vienkārši un ekonomiski: pašdarināts rakstāmgalds

Interjera dizainere iesaka viegli īstenojamu projektu telpās, kur ir salīdzinoši maz vietas: reizēm pašdarināts rakstāmgalds no atsevišķi iegādātas virsmas un kājām var būt kompaktāks par jebkuru gatavo risinājumu.

"Es katram galdam izvēlējos dažādas kājas. Vienā pusē ir kājas ar ritenīšiem, otrā – bez. Tāpēc tie ir viegli pārvietojami, un iekārtojumu var mainīt pēc sirds patikas. Var pat sabīdīt abus galdus kopā un iegūt plašu virsmu radošām aktivitātēm vai spēlēm," iesaka Pasteneka-Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!