Foto: Ziedu darbnīca

Advente, kas sākas ceturtajā svētdienā pirms Ziemassvētkiem, min jau uz papēžiem! Šogad, vairāk nekā jebkad agrāk, ir liels piedāvājums un reizē arī liels pieprasījums pēc dažāda veida meistarklasēm. Tai skaitā adventes vainaga meistarklasēm. Šoruden atkal varam tikties un darboties kopā. Turklāt – palīdzīgs padoms un palīdzīga roka vienmēr nāk par labu! Tāpēc "Māja&Dārzs" ciemos aicināja divas meistarklašu vadītājas jeb adventes vainagu veidošanas profesionāles – "Ziedu Darbnīca" floristi Lūciju Sičevsku un "Sintijas darbnīca" dekoratori Sintiju Sinku lai viņas mums sniegtu padomus un ieteikumus, kā izveidot adventes vainagu saviem spēkiem. Voilā! Arī mūsu saturā neliela meistarklase!

Veidojot svētku vainagu, "Ziedu Darbnīcas" floriste Lūcija akcentē, ka primāri svarīgs ir jautājums, kāds ir vainaga izgatavošanas mērķis. Piemēram, vai to gatavo kā mājokļa interjeram pieskaņotu dekorāciju? Turpini ģimenes tradīcijas, atgādini sev par Ziemassvētku tuvošanos vai varbūt vēlies vienkārši radoši un netradicionāli izpausties?

"Vainaga sveču iedegšanu saista ar Kristus mīlestības simbolu, bet pašam apļa formas vainagam kā Ziemassvētku simbolam ir dažādas rašanās un simbolisma versijas, viena no tām – bezgalīgā Dieva būtība, kurai nav sākuma un gala. Par sveču skaitu runājot, skuju vainags ar citu sveču skaitu (ierasto četru svecīšu vietā) vai varbūt kantainas formas, visticamāk, neasociēsies ar adventes vainagu. Tas tad vairāk klasificētos pie Ziemassvētku dekoriem kā tādiem. Piemēram, Ziemassvētku gaidīšanas laikā populāri ir ne tikai vainagi, bet dažādas kompozīcijas ar svecēm un dažādiem dekoriem (briežiem, bumbiņām), tāpat arī skuju virtenes priekš kamīniem," par adventes vainagu būtību stāsta floriste.

Vaicāju ne tikai ziedu un laikmetīgo pušķu floristei, bet šajā sezonas laikā arī adventes vainagu profesinālei, kādi būtu viņas ieteikumi, kā izveidot pavisam vienkāršu vainadziņu, kas neprasa lielu laika patēriņu un ko ir iespējams izveidot kopā ar bērnu.

"Visvieglākais variants būtu iegādāties jau gatavu uzpītu vainagu un pašam vai kopā ar bērniem to izdekorēt. Iesaku izvēlēties tikai tādas šķirnes egļu zaru vainagus, kuriem nenobirst skujas – tie ne tikai lieliski izskatīsies, bet arī aiztaupīs liekas rūpes. Tādi ir, piemēram, "Nobilis" šķirnes egļu zari. Tos var atrast ziedu veikalos klātienē vai pasūtīt internetā," stāsta viena no "Ziedu Darbnīcas" čaklajām rociņām. Savukārt parasto meža egļu vainagiem mūsu siltajos mājokļos jau pēc nedēļas nobirst skujas, piegružojot galdu un zaudējot savu skaistumu, savukārt "Nobilis" šķirnes egļu zari nenobirst pat pēc diviem gadiem (eksperimenta kārtā viens tāds glabājas arī "Ziedu Darbnīcā" un – joprojām ar skujām!).

Floriste Lūcija piebilst, ka turpretī tiem, kam patīk radoši darboties, noteikti patiks arī DIY (dari pats) komplekti, kuri ir pasūtami internetā pie floristiem. Iegādājoties šādu komplektu, nav jātērē laiks meklējot pamatnes, īpašās skujas un saskaņojot dekorus – to jau iepriekš ir paveicis florists. Tev atliek tikai izbaudīt radīšanas brīdi un priecāties par rezultātu! Turklāt šāda komplekta saņemšana parasti ir kā mazs Ziemassvētku pārsteigums.

Kādi materiāli nepieciešami vainaga izgatavošanai?


Pirmkārt, nepieciešama pamatne – bez tās vainags izskatīsies plakans, neturēs formu. Parasti tiek izmantotas veikalos nopērkamās gatavās salmu pamatnes, bet, protams, to iespējams izgatavot arī paša spēkiem, piemēram, no elastīgiem bērzu zariem, papīra, dažādu augu stublājiem vai siena.

Otra lieta – skujas vai cits materiāls vainaga pamatnes noklāšanai. Daudziem patīk veidot arī, piemēram, čiekuru, ķērpju, sauso augu un citu materiālu vainagus.

Treškārt – dekori, ja tādus vēlies savam vainagam. Sākot no minimālistiska noformējuma tikai ar eikalipta zariem, beidzot ar bumbiņām, briežiem un iepītām led lampiņu virtenēm, svecītēm.

"Runājot par eikaliptiem kā vainaga dekoriem, iesaku izvēlētos stabilizētos jeb konservētos eikaliptus – tie ir eikalipti, kas ir īpaši apstrādāti, lai neizžūtu un saglabātu savu lielisko izskatu līdz pat Jaungadam un pat nākamajam gadam," piebilst "Ziedu Darbnīca" vadītāja.

Protams, nepieciešama arī stieple skuju pietīšanai pie vainaga pamatnes un karstā līme dekoru pielīmēšanai.

Ieteikumi no "Ziedu Darbnīca" radošās komandas

  • Veikalā obligāti jāiegādājas svečturi, ja nolemsi vainagā iedegt sveces. Nekādā gadījumā nedrīkst spraust sveces vainagā bez svečtura vai atstāt tās iedegtas bez uzraudzības.
  • Kā arī gadījumā, ja vainagā izmanto sausos augus, ar sveču iedegšanu jābūt īpaši uzmanīgam. Visdrošāk noteikti ir vispār nededzināt sveces vainagā (vai eglē), jo, kā zināms, tas ir viens no biežākajiem ugunsgrēku iemesliem Ziemassvētku laikā. Sveču vietā vainaga izgaismošanai un mājīguma radīšanai var izmantot led gaismiņu virtenes ar silto gaismas toni.
  • Iesaku nepārspīlēt ar dekoru un krāsu daudzumu. Minimālistisks vainags ar eikalipta zariem vienmēr izskatīsies lieliski, gaumīgi un iederēsies praktiski jebkurā interjerā.
  • Aktuāli ir izvairīties no plastmasas un citu sintētisku rotājumu izmantošanas, tā vietā izmantojot dzīvos augus un zaļumus, dekoratīvas ogas, smilgas, dažādus sausos augus, piemēram, kokvilnu, kaltētu plīvurpuķi, kanēļa mizu.
  • Ja tomēr vēlies krāsainu vainagu izvēlies vienu dominējošo dekoru krāsu, piemēram, klasiski sarkanu vai izsmalcināti pelēko, tās lieliski saderēs ar zaļgano skuju toni
  • Lai pārliecinātos, ka dekori izskatīsies labi uz vainaga, vispirms izvieto tos uz vainaga, pārliecinies, ka viss patīk un tikai tad pielīmē!

"Sintijas darbnīca" dekoratore dalās ar saviem ieteikumiem


Dekoratore Sintija piekrīt iepriekš sacītajam, ka, bez šaubām, adventes vainagu veidošanā ir savi priekšnoteikumi. Proti, ja ir izvēlēts skuju vainags, tad vainagam obligāti ir jābūt apļveida formā. Arī Sintijas skaisti veidotie adītie vainadziņi primāri ir apaļi, bet, ja ir vēlme, var apkārt apadīt kādu kastīti. "Savukārt četras svecītes ir pilnībā neatņemama sastāvdaļa, jo tās simbolizē šo gaidīšanas laiku līdz Ziemassvētkiem. Pretējā gadījumā – to jau vairs nevarēs saukt par adventes vainagu, jo tas pildīs funkciju – Ziemassvētku dekors," paskaidro Sintija.


Pamatnes veidošana. Nepieciešamās lietas: salmu pamatne vai no zariem izveidota pamatne, egļu, priežu, dažādu skujkoku zariņi (tūjas, kadiķi), stieple (ar kuru pietīt zarus pie pamatnes) un dārza šķēres.

Svarīgi atcerēties, ka zari jāsagatavo vienādā garumā, lai vainags veidotu skaistu un proporcionālu formu. Ar stiepli stingri pievilkt zarus pie salmu vai zaru pamatnes.

Vainagu dekorēšana. Var izmantot gan veikalā nopērkamos rotājumus, gan dabas materiālus. Ja izmanto veikalā nopērkamos materiālus, tad Sintija iesaka izvērtēt rotājumu saderību – gan pēc toņiem, gan formas un izmēra. Sintija visbiežāk izmanto vienas krāsas rotājumus, bet tie ir dažādos toņos vai arī izmanto trīs dažādu krāsu rotājumus vienā vainagā. Bet krāsas noteikti ir gaumes jautājums, un pavisam noteikti ir arī ļoti krāsainu un košu adventes vainagu cienītāji.


"Man ļoti patīk izmantot figūriņas kā vienu no galvenajiem akcentiem adventes vainagā. Noteikti gan man, gan manu klientu vidū visiecienītākā figūriņa ir briedītis. Tāpat ļoti noderīgi ir dažāda veida dabas materiāli: čiekuri, zīles, kastaņi, nelieli zariņi, kaltēti ziedi. Man ļoti patīk vainagos likt izkaltētas hortenzijas un rozes. Tāpat var izkaltēt augļu šķēlītes," iesaka "Sintijas darbnīca" vadītāja.

Sveču izvēle. Protams, arī tas ir gaumes jautājums. Klasiski būtu izvēlēties visas četras sveces vienādas, tomēr bieži vien adventes vainagā ir dažāda garuma, formas un izmēra sveces vienā tonī vai saskaņotos toņos. Sintija uzsver, ka adventes vainaga svecēm noteikti jāizmanto metāla sveču paliktņi.

Iepriekš nosauktos ieteikumus var interpretēt jebkurš – gan iesācējs, gan profesionālis, gan arī mākslinieks, jo izpildījums, kā mēs to izgreznosim, būs atkarīgs no pašu gaumes un iespējām.

Tāpat kā "Ziedu Darbnīcas" floriste arī "Sintijas darbnīca" dekoratore priekšroku dod "Nobilis" skujām un arī eikaliptam: "Tās nebirst un arī, ja nav vairs pirmā svaiguma, tomēr tāpat izskatās labi. Zinu, ka populārākās ir "Nobilis" un "Nordmann" šķirnes, bet šīs eglītes ož pēc kaķu urīna. Tāpēc mans ieteikums būtu vainagu veidošanā neizmantot "Nordmann" skujas!"

Meistarklase – dažkārt izdevīgāka, tajā ir kopīga laika pavadīšana un svētku sajūtu radīšana


"Sintijas darbnīcas" dekoratore stāsta, ka pie viņas uz meistarklasēm tieši pirms Covid, kad nebija ierobežojumi, nāca tādas sievietes, kas nezināja, kā pīt vainagu un tai skaitā arī neprata sapirkt visus nepieciešamos materiālus, jo ir daudzi materiāli, kuri nav nopērkami ikvienā veikalā. "Cilvēks, iespējams, ir par slinku, lai brauktu uz bāzēm. Tad ir jāiepērk iepakojumi un, protams, izveidojas atlikums. Turklāt meistarklasēs ir šī brīnumainā iespēja pavadīt laiku kopā. Forši pasēdēt radošā kompānijā un iemācīties ko jaunu," stāsta Sintija, piebilstot, ka daudzas sievietes tiešām ne reizi dzīvē tā arī nebija pinušas vainagus, līdz apmeklēja adventes vainaga meistarklasi. Tas sākotnēji licies pārsteidzoši – kā pieaugusi sieviete un nemāk pīt. Bet tad Sintija atskārtusi, ka tas ir vienkārši un loģiski saprotams viņai – profesionālei, bet ne cilvēkam, kas to nedara katru dienu.

Lūk, ieteikumi mums ir, tagad tik jāķeras pie darba! Tomēr, ja saproti, ka šī gada adventes vainagu nesanāks uzburt pašam, tad droši ieskaties mūsu profesionāļu piedāvājumos – "Sintijas darbnīca" "Instagram" kontā un "Ziedu Darbnīca" "Instagram" kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!