Foto: Shutterstock
Tikko nopirkts vai uzdāvināts telpaugs sniedz ne vien prieku, bet arī raisa daudz jautājumu. Turklāt ne vien patīkamos jautājumus par to, kur novietot jauno augu, lai izskatītos pēc iespējas labāk, bet arī gana praktiskus jautājumus. Viens no pirmajiem ir – vai jaunais mājas iemītnieks uzreiz jāpārstāda vai tomēr jāļauj tam aprast ar vidi.

Dažkārt tā vien niez rokas tūlīt pat pārstādīt jauno telpaugu. Izvēlēties pēc iespējas skaistāku puķupodu, parūpēties par labu augsni un novietot to saulainā vietā. Taču ne vienmēr vajag steigties ar pārstādīšanas darbiem. Ja puķupods, kurā tika nopirkts augs, atbilst izmēram, tad labāk tam ļaut aprast ar jauno vidi. Ieteicams gan pārbaudīt vai augsne nav pārāk sausa vai tieši pretēji – mitra. Ja augsne ir pārāk mitra, tad labāk dažas dienas augu nelaistīt. Savukārt, ja ir sausa, tad noteikti ir jāsniedz augam pietiekama veldze, bet ne tik daudz, lai ūdens krātos apakštasē.

Saprotams, katram augam ir sava specifika un visiem piemīt savi niķi. Taču kopumā tikko nopirktu vai uzdāvinātu augu nav ieteicams uzreiz pārstādīt. Labāk ir dot tam iespēju aprast ar vidi, un pārstādīt vien pēc dažām nedēļām, saka Ņujorkā, ASV dzīvojošā augu eksperte Mērija Grīna. Taču nevar arī vilcināties ar pārstādīšanu. Bieži vien veikalos tiek tirgoti augi mazos plastmasas podos, kas nav laba vide ilgtermiņā.

Foto: Shutterstock

Lai telpaugs spētu ātri un veiksmīgi aprast ar jauno vidi, ieteicams to nelikt blakus vecajiem augiem. Būtiski ir arī saprast, vai jaunajam mājas iemītniekam labāk patīk saulaina vieta vai tomēr vājš apgaismojums būs labāks. Tādēļ noteikti jāiepazīstas ar augu kopšanas rokasgrāmatu, kura tiek dota līdzi augam.

Izmantotie avoti: "Better Homes and Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!