Foto: Šķirne 'Miracle Scarlet Flame', Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Ciklamenas, kuras dēvējam arī par Alpu vijolītēm, šajā pelēkajā un sniegotajā laikā telpām piešķirs košumu. Kā par tām pienācīgi parūpēties, lai augs mājās justos labi – padomos dalās Nacionālā botāniskā dārza (NBD) zinošie speciālisti.

Kā portālam "Tavs Dārzs" uzsvēra NBD pārstāve Ginta Jakštāne, NBD ir Latvijā lielākā ciklamenu kolekcija, kurā aug aptuveni 40 ciklamenu šķirnes. Piecas no tām ir Latvijas selekcijas šķirnes, kas joprojām ir saglabātas.

Vaicāta, vai ciklamenu kolekcija joprojām priecē ar savu ziedēšanu, NBD pārstāve informē, ka šobrīd ziedēšana jau pamazām beidzas, ienākas sēklas, no kurām tiks audzēti jaunstādi, lai jau vasaras beigās ciklamenas atkal priecētu ar košo ziedēšanu. Šobrīd ciklamenas nevar iegādāties, jo tās jau ir izpārdotas. NBD audzētās ciklamenas var iegādāties no augusta līdz oktobrim.

Ieteikumi ciklamenu kopšanā


NBD pieredzes bagātie speciālisti dalās arī padomos par ciklamenu kopšanu. Lūk, ko speciālisti iesaka ņemt vērā to kopšanā:

  • ciklamenas vislabāk jutīsies vēsā (12 – 14 grādiem pēc Celsija), gaišā telpā ar labu gaisa cirkulāciju;
  • ciklamenas nedrīkst pārliet;
  • visu veģetācijas un ziedēšanas laiku vismaz katru otro nedēļu vajadzētu mēslot. Mājas apstākļiem piemērots mēslojums "Vito" ziedošiem augiem;
  • ja ciklamenas vēlaties saglabāt uz nākošo gadu, tad pēc noziedēšanas augam būs vajadzīgs miera periods, tad laistām minimāli un mēslojumu nedodam. Parādoties jaunajām lapiņām, pārstādām jaunā substrātā un sākam visu no gala.

Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Sarkanā skaistule ciklamena 'Silverado Scarlet'.


Nacionālā botāniskā dārza (NBD) Oranžērija, kur arī atrodas ciklamenu kolekcija, pašlaik apmeklētājiem ir slēgta, bet tajā var paciemoties virtuāli – ar attēlu starpniecību, piemēram, šajā rakstā vari aplūkot, cik gan koši zied aloje, kuru tautā saucam par alveju! Āra ekspozīcija apmeklētājiem ir atvērta! To var aplūkot katru dienu no pulksten 9 līdz 18. Šeit vari izlasīt vairāk par biļešu cenām NBD. Savukārt šeit vari apskatīt fotogrāfijas, kurās redzama baltā ziemas pasaka NBD.


Maza daļiņa no skaistās ciklamenu kolekcijas NBD Oranžērijā:

Savukārt zemāk vari aplūkot arī citus noderīgus rakstus pat ciklamenām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!