Foto: Shutterstock
Siltajos gada mēnešos lielāko daļu telpaugu ieteicams iznest ārā, lai tie saņemtu vairāk gaismas un tāpēc būtu veselīgāki, spēcīgāki. Taču, tuvojoties rudenim, kas temperatūra kļūst aizvien zemāka, tie jāatgriež telpās. Portāla "Horticulture" speciālisti sniedz piecus padomus, lai telpās atgrieztie telpaugi pēc iespējas labāk pierastu pie jaunajām pārmaiņām.

Gaisa temperatūra


Istabas augus jāatgriež telpās, pirms temperatūra naktī pazeminās līdz apmēram četriem grādiem. Tāpēc, kad laikapstākļu prognozes liecina, ka gaisa temperatūra ilgstoši gaidāma ap 10 grādiem un mazāk, savlaicīgi vajadzētu sākt puķu podu pārkārtošanu no ārtelpas un iekštelpu.

Apgaismojums


Pat saulainākajā vietā mājoklī nav tik daudz gaismas, cik ārā, tāpēc ideālā gadījumā pāris nedēļas pirms puķu poda ienešanas telpā, tas jānovieto daļēji ēnainā vietā. Šādu pieradināšanu pie sliktāka apgaismojuma var veikt pakāpeniski – no saulainas vietas uz nedēļu puķu pods jānoliek mazliet tumšākā vietā, tad uz nedēļu vēl ēnainākā vietā un visbeidzot – ienest telpā. Ja šis solis ir nokavēts un gaisa temperatūra jau ir tik zema, ka telpaugiem jāatrodas iekšā, tad jārēķinās, ka visticamāk, protestējot pret vājāku apgaismojumu, augs nobirdinās pāris lapas. Taču par to nav jāsatraucas, jo augs drīz vien pieradīs pie jaunajiem apstākļiem un atkopsies.

Jāņem vērā, ka gaišākā vieta mājās ir pie logiem, kas vērsti uz dienvidiem, savukārt vismazāk gaismas ir pie logiem, kas vērsti uz ziemeļiem.

Pārbaudi, vai nav kaitēkļu


Pirms augus ienes telpās, pārbaudi vai uz lapām un zem tām, kā arī kātiem un augsnē nav kaitēkļu. Efektīvs ir veids auga izņemšana no poda vai iegremdēšana ūdenī uz 15 minūtēm. Ja augu apsēduši kaitēkļi, pirms atgriešanas telpā tas jāapstrādā ar insekticīdām ziepēm, kas ir drošas augiem, mājdzīvniekiem un cilvēkiem. Augi, kas ir stipri inficēti ar kaitēkļiem, jāpārstāda vai kritiskākos gadījumos – diemžēl jāizmet.

Ieturi augu karantīnu


Ienestos telpaugus nevajadzētu novietot līdzās augiem, kas vasaras sezonā palikuši iekštelpās. Pāris nedēļas turi tos atsevišķi, lai uzraudzītu, vai šajos augos nav iemetušies kaitēkļi, kurus, iespējams, nepamanīji iepriekš.

Apkope


Pirms ienešanas telpās apkop augus – noņem atmirušās vai bojātās lapas, noskalo augu lapas ar ūdeni. Kad tie ienesti, pielāgo laistīšanas un barošanas režīmu iekštelpas apstākļiem. Laisti retāk, bet rūpīgi. To, cik bieži jālaista un cik daudz, var noteikt pēc augsnes virskārtas – ja tā apmēram 2,5 centimetru biezumā ir sausa un izskatās gaišāka, pienācis laiks laistīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!