Foto: Aivars Ivbulis
Mācīties dabu un izprast savu lomu vidē var visa mūža garumā. Vislabāk, ja to ir iespējams darīt ne tikai klasē, bet arī ārpus tās, turklāt daudzveidīgi. Lūk, cik daudzveidīgas ir vides izglītības iespējas bērniem un jauniešiem Latvijā: no dabas reindžera līdz vides reportierim, no globālā pilsoņa līdz brīvprātīgajam aktīvistam. Rūpēs par dabu, tikpat svarīgi, cik apgūt jaunas zināšanas, ir likt tās lietā.

Mācies ekoskolā

Iespēju mācīties vai strādāt ekoskolā no pirmskolas līdz augstskolai katrs var sagādāt pats ar savu iniciatīvu, piepulcējoties vairāk nekā 180 šādām izglītības iestādēm Latvijā. Kā stāsta Vides izglītības fonda Ekoskolu programmas vadītājs Daniels Trukšāns, Ekoskolu programmu var iniciēt ikviens – skolotājs, vecāks, jaunietis: "Galvenais uzdevums, lai to varētu paveikt, ir atrast domubiedrus izglītības iestādē, izveidot komandu un atbalstīt plānošanas, īstenošanas procesā, piemēram, piedaloties Ekopadomes darbā." Tie, kas skolā vairs paši nemācās, Ekoskolu programmas darbību var atbalstīt ar brīvprātīgo darbu gan īslaicīgi, gan ilgtermiņā, piemēram, līdzdarbojoties dažādu pasākumu rīkošanā, datu apkopošanā un administratīvos ikdienas darbos.

Foto: Vides izglītības fonds

Apmeklē Pasaules lielāko mācību stundu

Ik rudeni jebkura skola vai klase Latvijā ir aicināta līdzdarboties Pasaules lielākajā mācību stundā, uz kuru aicina UNESCO Latvijas Nacionālā komisija. Lai arī katru gadu ir cita tēma, jau sagatavotie tematiskie stundu plāni ikvienam ir pieejami īstenošanai jebkurā laikā – tā ir iespēja kļūt par faktu meistaru, izveidot sev globālo mērķu pasi, nākt talkā klimatam, izvērtēt savas maltītes ceļu līdz pusdienu šķīvim un paraudzīties uz citiem ikdienas ieradumiem citām acīm.

Dodies uz dabas izziņas vietām

Daudzviet Latvijā ir iespējams paplašināt savu zināšanu horizontu, apmeklējot dabas muzejus un izziņas centrus. Izpēti, kas ir atrodams tuvākajā apkaimē un dodies turp ar draugiem, ģimeni vai klasi!

Lasi par dabu

Ar dabu iepazīties ļauj ne tikai enciklopēdijas. Izvēloties grāmatas (viszaļāk – bibliotēkā), ir vērts meklēt tās, kurās loma ir arī dabai! Izprast cilvēka vietu dabā un attiecības ar tām var palīdzēt gan daiļliteratūra, iezīmējot utopiskas nākotnes ainas, gan dokumentāli stāsti.

Izglīto citus

Paraugies, kas paveicams tuvējā apkārtnē, lai izglītotu citus! Izveido savu dabas maršrutu, izvieto plakātu ar apkaimē sastopamajām sugām vai pats kļūsti par vides gidu un organizē pasākumu – pārgājienu, talku, izglītojošo ekskursiju – citiem!

Esi jaunais reindžers

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde


Tiem, kam ir 12 līdz 16 gadi, ir iespēja iesaistīties jauno reindžeru starptautiskajā kustībā, ko Latvijā īsteno Dabas aizsardzības pārvalde. Šai pulciņā noris aktivitātes dabā īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Gaujas, Ķemeru, Rāznas, Slīteres nacionālajos parkos un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Jaunie reindžeri mācās paši un izglīto citus, apgūstot arī izdzīvošanas prasmes dabā un pulcējoties nometnēs.

Domā kā globālais pilsonis

Domāt plašākā mērogā skolēniem iespēju sniedz dalība UNESCO Asociēto skolu tīklā, kurā pašreiz ir vairāk nekā 30 Latvijas skolas, īstenojot globālās izglītības pieeju. Tas nozīmē, ka skola ikdienā iesaistās dažās tematiskās aktivitātēs, kuras ļauj uz lietām raudzīties ar globālā pilsoņa acīm jeb apzinoties savu piederību pasaulei, aizsniedzoties pāri nacionālām robežām ievērojot cilvēktiesības un saskatot kultūru daudzveidībā vērtību.

Iestājies par rīcību klimata vārdā

Foto: Fridays For Future Latvia


Jauniešiem, kuri ir gatavi publiski iestāties par rīcību klimata vārdā, ir vērts sekot līdzi no Grētas Tūnbergas skolas protesta izaugušās starptautiskās jauniešu kustības "Friday for Future" Latvijas atzara aicinājumiem. Laiku pa laikam tā ir iespēja doties klimata gājienā vai iestāties par citiem akūtiem vides problēmjautājumiem un to risināšanu!

Topi par vides reportieri


Tiem 11 līdz 25 gadus veciem jauniešiem, kuri vēlas ne tikai izzināt ilgtspējas jautājumus, bet arī pavēstīt par tiem citiem, izceļot konkrētus ar vidi saistītus problēmjautājumus, Vides izglītības fonds ik gadu sniedz iespēja iesaistīties starptautiskā Jauno vides reportieru programmā.

Foto: Vides izglītības fonds

Esi brīvprātīgais

Kļūt par brīvprātīgo, praktikantu vai biedru aicina arī biedrība "Zaļā brīvība", kas rūpējas ne tikai par vides aizsardzību, bet arī par vides izglītību tādās tēmās kā klimats, atjaunīgā enerģija, atkritumi un resursi, globālā attīstība, ilgtspējīgs dzīvesveids. Ja ir interese par konkrētu tēmu un gatavība līdzdarboties, durvis būs vaļā. "Bez brīvprātīgo iesaistes, kura nav maza, mēs nevarētu nemaz pacelt tādus pasākumus kā dalība "Riga Food", kur stāstām par ilgtspējīgas pārtikas, godīgas tirdzniecības, pārtikas atkritumu tematiem," teic biedrības "Zaļā brīvība" pārstāve Ilze More, uzsverot, ka būtisks darbības virziens ir arī interešu aizstāvība. Tur svarīga ir sabiedrības līdzdalība domnīcās, darba grupās, piketos, parakstu vākšanā petīcijām, lai zināšanas atbalsojas tālāk un sekmē paradumu maiņu sabiedrībā.

Kļūsti par biedru

Ja iespējams, kļūsti par biedru kādā no dabas aizsardzības vai vides izglītības organizācijām, tādējādi padarot šo organizāciju balsis skaļākas. Ja tev rūp dzīvnieki, iesaisties biedrībā "Dzīvnieku brīvība". Ja aizraujies ar augu izpēti, kļūsti par Latvijas Botāniķu biedrības biedru. Ja vēro putnus, pievienojies Latvijas Ornitoloģijas biedrībai. Ja laiku pavadi kukaiņu pētniecībā, piebiedrojies Latvijas Entomoloģijas biedrībai. Pat gliemju entuziastiem ir sava biedrība – Latvijas Malakologu biedrība.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!