Foto: Māris Kiseļovs
Zvirbuļmāsiņai un Zvirbuļpuikam vasara ir mīļākais gadalaiks ne tikai tādēļ, ka skolā ir brīvlaiks, ir silts, var peldēties, draiskoties ārā ar draugiem, bet tādēļ, ka ir ogu laiks! Mellenes, zemenes, upenes, ķirši, avenes... Mmm... Zvirbulēniem garšoja tās visas! Bet vislabāk tās garšoja kaimiņdārzā, uz kuru ciemos aicināja vecais mājas sargs Brunis.

Brunis daudzus gadus bija dienesta suns un strādāja policijā, ķerot bandītus. Taču tagad viņš aizvadīja mierīgas vecumdienas mājās, lasot avīzes un rušinoties dārzā. Zvirbuļu ģimene bieži ciemojās, nesot ziņas no meža un tuvējās apkārtnes.

Ciemojoties todien, Brunis galdā lika saldējumu ar svaigām ogām, kas zvirbulēniem ļoti gāja pie sirds. "Šogad raža varētu būt labāka, ja vien ne tie kaitēkļi un slimības," sūrojās sargsuns. "Laputis, tripši, pelēkā puve, zemeņu lapu brūnplankumainība, ērkšķogu miltrasa," Brunis uzskaitīja dažādus iepriekš nedzirdētus nosaukumus.

Foto: Publicitātes foto
Noklausies! Pasaku lasa Lauris Zalāns

Zvirbuļmāsiņa brīnījās: "Vai tiešām ogas tik ļoti slimo?"

Brunis paskaidroja, ka slimo gan, bet tas viss neesot vienam ogu krūmam. "Dārzā augus, ogas un dārzeņus apdraud slimības un kaitēkļi. Pie dārza kaitēkļiem var pieskaitīt arī tīklkodes, dažādu veidu tinējus, maijvaboles, cekulkodes, lapgraužus, arī gliemežus. Savukārt no slimībām vēl var minēt slapjo puvi, sauso puvi, sausplankumainību, un tas nav viss! Arī lielajos labību laukos ir laputis, tripši, zāģlapsenes un vēl dažādas slimības – brūnā rūsa, pundurrūsa, melnplauka, dažādas plankumainības.

"Ārprāts! Kā tad vispār kaut kas var izaugt?" izbrīnījusies jautāja Zvirbuļmāmiņa.

"Nu jā. Ja neko nedarītu, tad būtu pavisam traki – slimības, infekcijas un kukaiņi noēstu kāpostus, ogas, ābolus, citus augļus un dārzeņus. Izaudzēt pietiekami daudz, lai visi būtu paēduši, kļūtu ļoti grūti. Taču gudri cilvēki radījuši dažādas zāles un uzpariktes, turklāt dabā ir arī dabiskie kaitēkļu apkarotāji," nomierināja Brunis. "Piemēram, tāds kukainis kā zeltactiņa palīdz apkarot laputis, augu ērces un dažādu kukaiņu olas, lai tie nemaz neizšķiļas. Arī mārītes, plēsīgās blaktis, zirnekļi, pat putni palīdz apēst sliktos kukaiņus. Vēl var izmantot slazdus – siltumnīcās vai kokos iekar lipīgas strēmeles vai lamatas ar feromoniem jeb pievilinošām smaržām. Kaitēkļi lido uz smaržu, pielīp, un viss! Noķerts!" Brunis stāstīja brīnumu lietas.

Vecais Brunis, sarunā iesilis, sāka stāstīt arī par biežāk sastopamajiem ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem – piemēram, herbicīdi iznīcina nezāles, insekticīdi tiek vaļā no kukaiņiem, fungicīdi ārstē augu slimības. Cīņai ar gliemežiem lieto limacīdus...

"Bruni, Bruni, man šķiet, ka zvirbulēni jau pavisam apjukuši, un šie nosaukumi izklausās diezgan sarežģīti," viņu mēģināja piebremzēt Zvirbuļmāmiņa. Brunis samulsis attapās, ka par daudz aizrāvies, bet tas tādēļ, ka viņš no sirds rūpējas par to, lai dārziņš būtu vesels un tajā būtu gardumi, ar ko pacienāt. Brunis gan piebilda, ka tik mazā dārziņā, kāds ir viņam, parasti nekādus augu aizsardzības līdzekļus nelieto.

"Patiešām, atvainojos! Vēl tikai daži vārdi uz atvadām. Ja jums kādreiz būs savs dārziņš, tad ņemiet vērā, ka augu aizsardzības līdzekļi jālieto gluži kā medikamenti – katrai slimībai ir sava deva, jāvēro slimības gaita un attīstības stadija, laika un citi apstākļi. Jo, lietojot nepareizi, nevar zināt sekas. Iedarbība var būt pretēja vēlamajam. Turklāt augu aizsardzības līdzekļi beigās nonāk arī zemē, ūdenī, putni un dzīvnieki apēd apstrādātos augus. Vienmēr jālieto līdzekļi, kas ir atļauti un pārbaudīti, kā arī ievērojot drošības prasības," savu sakāmo pabeidza Brunis un izlaizīja saldējuma bļodu.

Zvirbuļu ģimene pateicās par tik interesantu izzinošo ceļojumu augu aizsardzības līdzekļu pasaulē. Izrādās, ir tik daudz detaļu, ko tā vienkārši nevar zināt – ka saldās ogas, graudi un citi dārzeņi ir jāsargā no slimībām un kukaiņiem, ka zemniekiem, dārzkopjiem un augļkopjiem ir darba pilnas rokas. Paķēruši ogu tašiņas nagos, viņi devās mājup un turpmāk daudz vērīgāk pētīja augu dzīvi.

Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!