Foto: Māris Kiseļovs
Kādā skaistā vasaras brīvlaika dienā Zvirbuļu ģimene nolēma doties pie jūras, lai nopeldētos, pasildītos saulītē un paspēlētos smiltiņās. Tajā nedēļā viņi ciemojās Liepājas apkārtnē pie skaļās un pļāpīgās Strazdu saimes, jo tomēr bija brīvlaiks un zvirbuļiem patika pamainīt skatu aiz loga, iepazīstot citas Latvijas vietas.

Nonākuši Dižjūras krastā, visi metās plunčāties un pļāpāt. Mūžam ziņkārīgais Zvirbuļpuika sāka taujāt par ceļā redzēto: "Lidojot šurp, manīju daudzus lielus propellerus – vai tur kāds lidlauks? Kam tie vajadzīgi?" Zvirbulmāmiņa nemācēja atbildēt, bet palīgā nāca Strazdu ģimenes galva. "Tās bija vēja turbīnas, ko izmanto tā saucamās zaļās enerģijas ražošanai," viņš notarkšķēja.

Foto: Publicitātes attēli

Noklausies! Pasaku lasa Miks Dukurs

Zvirbuļpuika domīgi novilka: "Nezināju, ka enerģijai ir krāsa..."

"Nav jau arī. Tā saka, ja runā par videi draudzīgāku enerģiju. Tādu, kurā izmanto resursus, kas atjaunojas. Nu, piemēram, vēja enerģija – vējš pūš visu laiku, ne katru stundu, tomēr pūš un nekad nebeigsies. Tādēļ tās turbīnas ir augšā, tur laikam pūš stiprāk," strazds paskaidroja. "Bet nelidojiet tur klāt, tas ir bīstami. Ehh... Daži putni ir iekļuvuši nelaimes gadījumos," viņš vēl piebilda.

"Kādēļ vajag enerģiju, kura atjaunojas? Saule arī atjaunojas? Vai saules enerģija ir dzeltenā krāsā?" cits citu pārspurgdami, jautājumus sāka uzdot mazie strazdulēni.

"Vai, bērni! Iedomājieties, ka pašlaik dedzina naftu, dabasgāzi un citas vielas, lai darbinātu rūpnīcas, sildītu mājas, ražotu elektrību dažādām ierīcēm, apstrādātu laukus un tā joprojām. Tie ir resursi, kuri tiek patērēti ātrāk, nekā tie veidojas. Tas nozīmē, ka tie kādreiz beigsies. Turklāt arī rada siltumnīcefektu izraisošās gāzes, kas lielā daudzumā Zemei ir ļoti kaitīgas. Tādēļ gudri eksperti meklē citus enerģijas veidus un atklājuši atjaunīgo enerģiju, piemēram, saules, vēja, ūdens un plūdmaiņu vai ģeotermālo enerģiju," skaidroja Strazda kungs.

"Aha, tad redz, kam tie propelleri, tpu, turbīnas vajadzīgas. Vai ar dažām pietiks?" interesējās Zvirbuļpuika.

"Protams, ka ne. Plānots būvēt vēja parkus, kur šādu turbīnu būs daudz, daudz. Gan uz zemes, laukā vai mežā, gan dziļāk jūrā. Un tas vēl nav viss! Vai pa ceļam redzējāt laukus ar tumšiem dēļiem, kas salikti slīpi? Tie ir saules paneļi – arī atjaunīgs un videi draudzīgs resurss. Arī tiem plānots būvēt parkus. Nu vispār daudzviet jau tie ir... baigi sabūvējušies," nomurmināja strazds.

"Draudziņ, tu neizklausies diezcik priecīgs," secināja Zvirbuļpaps.

Strazds atbildēja, ka savi trūkumi vēja vai saules parkiem ir – saules enerģija ir ilgtspējīga un lēta enerģija, bet paneļi ir grūti pārstrādājami. "Tie kaut kad nokalpos un radīs atkritumus. Tas pats ar vēja turbīnām – to lāpstiņas arī nav viegli pārstrādāt. Turklāt turbīnas var būt bīstamas savvaļas augiem un dzīvniekiem, apdraudēt bioloģisko daudzveidību. Nenoliedzami laba ideja, bet savi mīnusi ir."

Zvirbuļmāmiņa apkopoja nupat dzirdēto, kamēr putnēni klausījās: "Klimata pārmaiņas ir problēma, kas skar mūs visus, un ar šādu videi saudzīgāku enerģijas avotu palīdzību var palīdzēt Zemei. Siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas kaitē planētas veselībai, rada enerģijas ražošana, arī rūpniecība, transports, lauksaimniecība. Tas draud ar pārtikas un ūdens trūkumu, ekstremāliem laikapstākļiem un kopumā sliktākiem dzīves apstākļiem. Visiem kopā jāmaina dzīvesveids – ar lielākiem un mazākiem solīšiem. Esam jau dzirdējuši dažus padomus – izvēlēties bezoglekļa transportu, piemēram, velosipēdu, kopā lietot auto, braukt ar sabiedrisko transportu, elektroauto vai iet kājām, var siltināt mājokli, lai saražotā enerģija neizkūp gaisā, mājās var atvienot vai izslēgt lādētājus un citas ierīces, kad tās netiek lietotas."

"Māmiņ, mājās uztaisīsim plakātu, lai šos padomus atcerētos un katru dienu pielietotu," ierosināja Zvirbuļmāsiņa. Apņēmušies tā darīt, zvirbuļi un strazdi turpināja baudīt skaisto vasaras dienu.

Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!


Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!