Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vai tiešām Latvijas nacionālā īpatnība – bobslejs un skeletons – ražo nākamos invalīdus? No vakardien publicētajiem "The New York Times" rakstu fragmentiem var izlobīt visai dramatiskus secinājumus par ledus trasēs gūto galvas traumu saistībām ar atkarībām, depresiju un pat pašnāvībām. Tomēr Latvijas bobsleja un skeletona saimes pārstāvji uzskata, ka krāsas ir sabiezinātas. Atmetot emocijas un necenšoties katru pašnāvību saistīt ar traumām renes sporta veidos, jākoncentrējas uz faktoriem, kas bobsleju un skeletonu padarītu vēl drošāku sportistiem.

Viņa domā, ka minētais kritiens droši vien beidzās ar vieglu smadzeņu satricinājumu, jo galva pēc tam sāpēja. Taču jau nākamajā dienā Lelde atkal gūlās uz kamanām, jo Leikplesidā bija pirmo reizi un katrs brauciens jaunajā trasē bija svarīgs. Citus satricinājuma simptomus karjeras laikā viņa neatminas, ja nu vienīgi pirms dažiem gadiem pēc sezonas piedzīvotās galvassāpes ik vakaru mēneša garumā. Toreiz un arī šodien viņa tās skaidro ar savilktiem kakla muskuļiem.

Priedulēnas bijušais treneris Mareks Mezencevs jau gadu strādā Lielbritānijas izlasē. Viņš apliecina, ka šobrīd tiek realizēts projekts "Skelly head", kura mērķis ir saprast, kādos apstākļos rodas smadzeņu satricinājumi, taču pētījums nav publisks un tā detaļas Marekam nav zināmas. "Ja nemaldos, viņi smeļas pieredzi no regbija, kur ir protokols smadzeņu satricinājumiem. Ja vien rodas aizdomas, briti skeletonistiem neļauj doties trasē. Viņi noņems sportistu pat no dalības pasaules čempionātā. Bet pret tiem, kuriem iepriekš jau bijušas problēmas, izturas īpaši saudzīgi."

Treneris neslēpj, ka viņam satricinājumu tēma ir jaunums, jo iepriekš tai nav tikusi pievērsta pastiprināta uzmanība. Taču to nedrīkst atstāt bez ievērības. "Kādā brīdī vari sajusties slikti un nepievērst tam uzmanību, bet nākamajā braucienā vai pat pēc nedēļas pietiek ar nelielu impulsu, lai tas beigtos ļoti bēdīgi. Tāpēc nedrīkst domāt, ka tas neattiecas uz mums. Vienlaikus esmu sapratis, ka satricinājumu rašanās drīzāk saistīta ar ledus kvalitāti, nevis kritieniem," norāda Mezencevs.

Seškārtējais pasaules čempions Martins Dukurs ir lasījis "The New York Times" rakstus un uzsver, ka treniņos cenšas nepārspīlēt ar braucienu skaitu. "Ja sāk sāpēt galva, metam mieru," saka Martins.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!