Foto: AP/Scanpix
Islandes valdība izlēmusi palielināt bēgļu skaitu, kuru valsts gatava uzņemt. Tam par iemeslu ir tūkstoši islandiešu, kuri brīvprātīgi pieteikušies sīriešus pieņemt pie sevis mājās, raksta "Vice".

Sākotnēji valdība lēma, ka Islande uzņems tikai 50 bēgļus, bet rakstniece Brinda Bjorgvinsdota un juriste Dagbjorta Hakonardotira izveidoja "Facebook" grupu, kurš paredzēts palīdzības sniegšanas iespēju apzināšanai un spiediena radīšanai.

"Bēgļi ir cilvēkresursi, pieredze un prasmes. Bēgļi - [tie ir] mūsu nākamās otrās pusītes, labākās draudzenes, dvēseļu radinieki un bundzinieki mūsu bērnu rokgrupā, mūsu nākamie kolēģi, "Miss Islande 2022", meistars, kurš beidzot pabeigs līdz šim neizbūvēto vannasistabu, pavārs kafejnīcā, ugunsdzēsēji un televīzijas raidījumu vadītāji. Cilvēki nākotnē nevarēs teikt: "Tava dzīvība ir mazāk vērta nekā manējā!"," teikts grupas paziņojumā.

Ar sociālo mediju palīdzību aptuveni 10 000 Islandes iedzīvotāju pieteikušies Sīrijas bēgļus uzņemt savās mājās un palīdzēt viņiem iejusties jaunajos apstākļos, kā arī piedāvā dalīties ar drēbēm, naudu, mēbelēm un rotaļlietām. Vairāki pat pieteikušies apmaksāt viņu lidojumu uz Islandi.

Līdzīgas kustības aizsāktas arī citās Eiropas valstīs. Lai gan Vācijā notiek vieni no skaļākajiem protestiem pret bēgļu uzņemšanu, šajā valstī vēl pagājušajā nedēļas nogalē simtiem futbola fanu izgāja ielās ar plakātiem "bēgļi laipni lūgti", bet Haidenavā autobusu ar bēgļiem sagaidīja simtiem cilvēku ar sveicieniem un ziediem (foto).

Jau ziņots, ka strauji pieaudzis migrantu un bēgļu skaits, kuri pēdējo gadu liekā ieradušies Eiropā un viņu skaits turpina augt. Liela daļa bēgļu pamet kara un militāru konfliktu plosītos Tuvos Austrumus un Ziemeļāfriku, bet citi dodas labākas dzīves meklējumos no trūcīgā Subsahāras reģiona.

Kamēr atsevišķas valstis, piemēram, Ungārija būvē žogus un meklē citus veidus, kā ierobežot bēgļu plūsmu, viņi atrod aizvien jaunus veidus, kā nokļūt Eiropā. Pagājušajā nedēļā Krievijā aizturēti vairāki desmiti sīriešu, kuri bija nonākuši Krievijas ziemeļaustrumos, cerībā sasniegt Skandināviju pār Ziemeļu ledus okeānu, ziņo ""Vice.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!