Foto: AP/Scanpix/LETA

18 Eiropā bāzēti uzņēmumi paziņojuši, ka ir pārtraukuši savu dalību gāzesvada "Nord Stream 2" projektā vai ir izstāšanās procesā no tā ASV sankciju draudu dēļ, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle".

"Tas parāda, ka likumdošanas mērķi un mūsu darbība bija veiksmīga. Mēs turpinām izsekot kompānijas, kas iesaistītas potenciāli sankcionētās darbībās," komentēja ASV Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Neds Praiss.

Vairums uzņēmumu, kas izstājas no projekta, ir britu apdrošināšanas kompānijas. Tāpat tā ir vācu firmas "Bilfinger", kas nodrošina rūpnieciskos pakalpojumus un apdrošināšanas kompānija "Munich Re Syndicate Limited".

Saskaņā ar ASV Valsts departamenta ziņām no projekta izstājusies arī Šveices "Zurich Insurance Group" un Parīzes "Axa Group".

ASV sabiedrotajiem nevajadzētu brīnīties, ja tiks pieņemtas arī turpmākas darbības pret cauruļvada būvniecību, norāda Praiss.

Krieviju un Vāciju savienojošo gāzes cauruļvadu "Nord Stream 2", kas apiet Ukrainas teritoriju, bija paredzēts pabeigt līdz 2019. gada beigām.

ASV noteikto sankciju dēļ cauruļvada pabeigšana ir traucēta. Kritiķi "Nord Stream 2" uzskata par Kremļa politisko projektu, kas vairos Eiropas enerģētisko atkarību no Krievijas un kaitēs Ukrainai. Pret projektu iestājas ne vien Ukraina, bet arī Polija un Baltijas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!