Trešdien Eiropas Komisija paziņoja, ka 2010. gads būs Eiropas gads cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību. 17 miljonu eiro vērtās kampaņas mērķis ir saskaņā ar ES apņemšanos ievērojami veicināt nabadzības izskaušanu līdz 2010. gadam.
"Cīņa pret nabadzību un sociālo atstumtību ir viens no ES galvenajiem mērķiem, un saskaņota pieeja ir svarīgs instruments, lai virzītu un atbalstītu rīcību dalībvalstīs", teica sociālo lietu komisārs Vladimirs Špidla. "Eiropas gads šo mērķi vēl vairāk izvirzīs priekšplānā, vairojot sabiedrības izpratni par to, kā nabadzība turpina graut daudzu eiropiešu dzīvi."

ES 78 miljoni cilvēku — vai 16 % iedzīvotāju — šobrīd dzīvo uz nabadzības robežas. Jaunākie "Eirobarometra" dati liecina, ka eiropieši nabadzību uzskata par izplatītu problēmu. Iedzīvotājiem šķiet, ka ES katrs trešais cilvēks (29%) viņu apkārtnē dzīvo nabadzīgi, bet katrs desmitais ir nonācis galējā nabadzībā. Visās dalībvalstīs ir sabiedrības daļa, kas ir atstumta un cieš trūkumu, turklāt bieži vien cilvēkiem nav pieejami pat pamatpakalpojumi. ES 19% bērnu dzīvo uz nabadzības sliekšņa, un katrs desmitais bērns dzīvo mājsaimniecībā, kurā nav neviena strādājošā.

Solidaritāte ir Eiropas Savienības raksturīga iezīme. Cilvēkiem nevar liegt gūt priekšrocības no ekonomiskā un sociālā progresa un sekmēt to — tas ir mērķis, kas raksturīgs Eiropas sabiedrības un labklājības modeļiem. Laikā no 2007. līdz 2013. gadam no Eiropas Sociālā fonda dalībvalstīm un reģioniem piešķirs aptuveni 75 miljardus eiro.

2010. Eiropas gads sasauksies ar noslēgumu ES desmitgades stratēģijai, ko īsteno izaugsmes un nodarbinātības jomā. Šā Eiropas gada laikā veiktie pasākumi vēlreiz apstiprinās ES sākotnējās politiskās saistības — "ievērojami veicināt nabadzības izskaušanu līdz 2010. gadam" —, kuras tā uzņēmās 2000. gadā, uzsākot Lisabonas stratēģiju. Minētā Eiropas gada laikā sāks īstenot arī pasākumus, kas iekļauti sociālajā programmā 2005. līdz 2010. gadam.

2007. gadā ES atzīmēja Eiropas gadu, kas veltīts vienlīdzīgām iespējām visiem. 2008. gads būs Eiropas starpkultūru dialoga gads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!