Foto: AP/Scanpix/LETA

45 ebreju zinātnieki no visas pasaules pauduši atbalstu līdzšinējam Berlīnes Ebreju muzeja direktoram Pēteram Šēferam, kurš pagājušajā nedēļā atkāpās no amata pēc pārmetumiem par kritisku uzskatu izplatīšanu par Izraēlu.

Šēfers no amata atkāpās pagājušo piektdien, reaģējot uz kritiku, kuru izsauca muzeja aicinājums tviterī iepazīties ar kādu rakstu, kurā Vācijas Bundestāga deputāti mudināti neparakstīt rezolūciju, kas palestīniešu ierosināto Izraēlas boikotu atzīst par antisemītisku.

Jau gada sākumā muzejs izpelnījās Izraēlas nosodījumu par Jeruzalemei veltītu izstādi, kurā, kā apgalvoja Telaviva, bija vienpusēji atspoguļots tikai palestīniešu viedoklis.

Telavivas universitātes Talmūda departamenta vadītājs profesors Išajs Rozens-Zvi, kurš organizēja kopīga atbalstu paušanu Šēferam, šodien apstiprināja, ka zinātnieki ir parakstījuši atklātu vēstuli Šefera atbalstam.

"Mēs esam Talmūda un senā jūdaisma pētnieki, kuriem ir atšķirīgi un pat pretēji viedokļi par BDS (Boikota, investīciju atsaukšanas un sankciju) kustību", kas pieprasa Izraēlas boikotu, norādīts vēstulē.

"Tiem no mums, kuri pazīst profesoru Šēferu un viņa darbu, ir šokējoši dzirdēt apgalvojumu, ka viņš neatbalsta ebreju mērķus un cīņu pret antisemītismu," uzsvērts vēstulē. Vēstuli parakstījuši ebreju zinātnieki no ASV, Izraēlas un Eiropas.

"Mūs dziļi satrauc pieaugošā cenzūra vārda brīvībai un sarūkošās iespējas kritizēt vai pat apšaubīt valdības politiku," teikts vēstulē. Rezolūcijā, kuru Vācijas parlaments apstiprināja, atbalstīta valdības atbalsta apturēšana un finanšu palīdzības liegšana BDS kustībai, jo tās argumentiem un metodēm raksturīgs antisemītisms.

BDS sevi raksturo kā palestīniešu vadītu akciju un aicina boikotēt Izraēlas preces, pakalpojumus un kultūru tāpēc, ka Izraēla okupējusi palestīniešu teritorijas. Izraēlas stratēģisko lietu ministrs Gilads Erdans nodēvēja šo rezolūciju par nozīmīgāko soli, kādu Vācija līdz šim spērusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!