Netālu no Indonēzijas Sumatras salas rietumu piekrastes pirmdien notika zemestrīce, kuras stiprums bija 8,5 balles pēc Rihtera skalas. Šobrīd zināms, ka pazemes grūdiens nodarījis nopietnus postījumus Niasas salai Indonēzijas rietumu piekrastē, kur gājuši bojā desmitiem cilvēku, sagruvušas simtiem ēku un daudzi cilvēki aprakti zem gruvešiem, ziņojusi Indonēzijas telekompānija "Metro", atsaucoties uz vietējo varas iestāžu amatpersonām.
Zemestrīces epicentrs atradās Indijas okeānā, aptuveni 205 kilometrus uz rietumiem-ziemeļrietumiem no Sibolgas Sumatras salā, - gandrīz turpat, kur decembrī notikušajai 9,3 balles stiprajai zemestrīcei, kas izraisīja postošo cunami gar visu okeāna piekrasti.

Indonēzijas mediji ziņo, ka šoreiz zemestrīce bijusi jūtama Singapūrā un Malaizijā, kur vietām tā likusies pat stiprāka nekā decembrī, savukārt Indijai piederošajās Andamanu un Nikobaru salās tā sajusta tikai kā viegls pazemes grūdiens. Desmitiem tūkstoši cilvēku visā reģionā steigšus pametuši mājas, bet ziņu par upuriem vai postījumiem šobrīd nav.

Īpašu paniku pazemes grūdiens izraisījis Indonēzijas Banda Ačehas provincē, kas iepriekšējā dabas katastrofā cieta vissmagāk un kur daudzi cilvēki joprojām mitinās pagaidu mājokļos.

Klusā okeāna Cunami brīdināšanas dienests paziņojis, ka arī šī zemestrīce var izraisīt postošu cunami, un aicinājis reģiona valstu valdības "nekavējoties rīkoties", evakuējot piekrastes iedzīvotājus 1000 kilometru rādiusā ap zemestrīces epicentru. Uz epicentram tuvajiem rajoniem brīdinājums attiecas vismaz trīs stundas.

Eksperti prognozējuši, ka šoreiz cunami viļņi varētu izplatīties dienvidu virzienā un skart Maurīciju Indijas okeāna dienvidrietumu daļā atšķirībā no decembra zemestrīces, kuas atbrīvotā enerģija un cunami izplatījās galvenokārt uz ziemeļiem.

Indonēzijas Informācijas ministrija paziņojusi, ka līdz šim ziņas par cunami nav saņemtas.

Malaizija aicinājusi valsts rietumu piekrastes iedzīvotājus nekavējoties doties augstāk krastā. Šrilanka sākusi evakuēt cilvēkus no Trinkomali pilsētas salas austrumkrastā, iedarbinot trauksmes sirēnas. Cunami brīdinājumus izziņojušas arī Taizeme un Indija. Andamanu un Nikobaru salās trauksme izsludināta, bet evakuācija pagaidām netiek sākta.

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta pārstāvja teiktā, tas bijis ļoti spēcīgs decembrī notikušās zemestrīces pēcgrūdiens, bet iespējamais cunami vilnis, lai kāds tas būtu, nevar izrādīties tik postošs kā toreiz, kad gāja bojā vai pazuda gandrīz 300 tūkstoši cilvēku, tai skaitā Indonēzijā vien - vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!