Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas Ministru kabineta vadošais sekretārs Jošihide Suga trešdien paziņojis, ka kandidēs uz valstī vadošās Liberāldemokrātiskās partijas vadītāja amatu, tādējādi kļūstot arī par vadošo favorītu Japānas premjera amatam.

Suga ir sens esošā Japānas premjera Šinzo Abes palīgs. Viņš norādījis, ka pieteicis kandidatūru, lai tādējādi aizpildītu vakuumu. Ja viņš iegūs partijas līdera un līdz ar to arī premjerministra krēslus, sagaidāms, ka Suga turpinās Abes politiku.

"Kā politiķis un kāds, kas atbalstījis Abes administrāciju, es daudz domāju par to, ko man vajadzētu darīt. Rezultātā pieņēmu lēmumu kļūt par kandidātu uz Liberāldemokrātiskās partijas priekšsēdētāja amatu," Suga skaidroja žurnālistiem, "nacionālās krīzes laikā mēs nevaram pieļaut politisko vakuumu."

Ilgus gadus premjera amatā bijušais Abe pagājušajā nedēļā paziņoja par plāniem atkāpties no amata savas sliktās veselības dēļ.

Sugas galvenie konkurenti uz partijas līdera amatu ir bijušais aizsardzības ministrs Šigeru Išiba un bijušais ārlietu ministrs Fumio Kišida, bet Sugas izredzes tiek vērtētas kā augstas. Partijā ir septiņas frakcijas, un piecas ir izteikušas viņam atbalstu.

Balsojums par partijas priekšsēdētāja amatu gaidāms jau 14. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!