Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas okupētajā Gruzijas Abhāzijas reģionā de facto izveidotā parlamenta deputāti ceturtdien pieprasījuši prokremliskā Raula Hadžimbas atkāpšanos pēc tam, kad ar tā dēvēto vēlēšanu rezultātiem neapmierināts pūlis ielauzās prezidenta birojā, ziņo "The Moscow Times".

Kopumā 19 likumdevēji balsojuši par prezidenta atkāpšanos, bet četri bijuši pret to un viens balsojumā atturējās, vēsta ziņu aģentūra TASS. Balsojums notika neilgi pēc tam, kad ceturtdienas rītā neviena neatzītās Abhāzijas de facto galvaspilsētā Suhumi protestētāji izdauzīja prezidenta administrācijas ēkas logus un izgāza durvis, kā arī ielauzās pašā līdera birojā, pieprasot viņa atkāpšanos.

Pēkšņos protestus, kuros piedalījušies vairāki simti abhāzu, raisīja neapmierinātība ar jau pērn septembrī notikušo tā dēvēto vēlēšanu rezultātiem. Hadžimba tajās tika pasludināts par uzvarētāju, bet viņa galvenais sāncensis Alhass Kvičinija tiesā centās tos apstrīdēt, bet, kad tas neizdevās, turpināja aicināt Hadžimbu atkāpties.

Starptautiski neatzītajās vēlēšanās Hadžimba pēc vietvalžu pārstāvju informācijas guva 39 741 balsis, bet Kvičinia precīzi 999 balsis mazāk – 38 742 (attiecīgi vēlēšanu rezultāti bija 48,68% pret 47,46%).

Hadžimba tūlīt pēc protestētāju iebrukuma administrācijas ēkā gan nav izrādījis vēlmi atkāpties no amata un draudējis ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Hadžimba kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Foto: AFP/Scanpix/LETA

Abhāzija ar Krievijas regulāro armiju daļu militāru palīdzību no Gruzijas atdalījās drīz pēc Padomju Savienības sabrukuma 1992. un 1993. gadā notikušā kara rezultātā. Tā dēļ no reģiona uz citiem Gruzijas apgabaliem bija spiesti pārcelties vismaz 200 000 cilvēku.

Savukārt kopš 2008. gada Krievijas iebrukuma Gruzijā un Krievijas regulāro spēku atkārtotas ievešanas un pastāvīgu bāžu izveides Abhāzijā vairums ANO valstu, tostarp Eiropas Savienība uzskata Abhāziju par autonomu Gruzijas republiku, kuru okupējusi Krievija. Krievija Abhāzijā dislocējusi vismaz 3500 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!