Lietuvas prezidents Valds Adamkus personiski neiebilst pret prostitūcijas un kandžas dzīšanas legalizāciju. Par to viņš paziņoja telekanāla LNK raidījumā, atbildot uz skatītāju jautājumiem.
Uz jautājumu, kad Lietuvā legalizēs prostitūciju, prezidents sacīja, ka atbilde uz šo jautājumu ir jādod parlamentam, un piebilda, "lai vai kādi ierobežojumi, tie problēmu nemazinās".

"Prostitūcija ir vairāk sociāls un morāls jautājums. Vieniem tas šķiet ārkārtīgi sāpīgs un šausmīgs, citiem gluži otrādi. Šeit mēs tādu atbildi neatradīsim, kas apmierinātu visus," uzskata Adamkus.

"Es zinu, ka mans izteikums ir drosmīgs. Bet es to [prostitūciju] neaizliegtu," pauda prezidents.

Uz jautājumu, ko viņš domā par kandžas dzīšanas legalizāciju, Adamkus atbildēja, ka viņš ir kategoriski pret kontrabandas un viltotu degvīnu, taču piebilda: "Ja jūs pajautāsiet Dzūkijas [vēsturiska teritorija Lietuvas dienvidos] iedzīvotājiem, viņi atbildēs, ka labāku kandžu Lietuvā neviens netaisa."

Dzūkijas kandža ir īpaši augsti novērtēta un, neraugoties uz aizliegumu, dažreiz to var nogaršot arī sabiedriskos pasākumos ar valsts vadītāju piedalīšanos.

Adamkus uzskata, ka Lietuvas kandža nav ne par mata tiesu sliktāka, iespējams, pat labāka par Īrijas, kas ir legalizēta.

Prezidents nesaskata neko sliktu, ka iedzīvotāji tecina kandžu savai lietošanai.

"Legalizācija valstij nenesīs īpašus zaudējumus," uzskata prezidents.

Viņš arī atzīst, ka ir nogaršojis kandžu un tādējādi, iespējams, pārkāpis likumu.

"Jā, es nogaršoju. Ja tas ir aizliegts ar likumu, tad, jā, es to esmu pārkāpis," viņš sacīja.

Lietuvā gan prostitūcija, gan kandžas dzīšana ir aizliegtas ar likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!