ASV bruņotajiem spēkiem naktī uz ceturtdienu bombardējot Afganistānu, ir sagrauta mošeja Džalalabadas pilsētā un ir liels skaits upuru visā valsts teritorijā. Par to ceturtdien paziņoja Afganistānā valdošās kustības "Taleban" aizsardzības ministrs Amirs Hans Mutaki.
Ministrs sacīja, ka ir sagrauta mošeja Džalalabadā, bet viņam nebija zināms, vai ir gājuši bojā cilvēki, kas varēja būt šajā ēkā. Mutaki paziņoja, ka ir ziņots par daudziem upuriem civiliedzīvotāju vidū Džalalabadā, Kandaharā un Kabulā. Kabula ir galvaspilsēta, bet Kandaharā atrodas "Taleban" un šīs kustības garīgā vadītāja mullas Mohammada Omara mītne.

Kabula un Kandahara naktī uz ceturtdienu pārcieta līdz šim spēcīgāko bombardēšanu, kopš svētdienas vakarā sākās ASV vadītā militārā operācija pret Afganistānā valdošo talibu režīmu, islāma ekstrēmistu Osamu bin Ladenu un viņa teroristu organizāciju "Al Qaeda".

Bombardēšana sākās trešdienas vakarā ar uzbrukumu garnizoniem un nometnēm Kabulas apkārtnē, kur iedzīvotāji ziņoja par daudziem iznīcinātāju uzlidojumiem un vismaz 30 lielām eksplozijām.

"Tas nav tā, kā agrāk. Bombardēšana tagad notiek gandrīz pastāvīgi un daudz, daudz tuvāk. Lidmašīnas vienkārši turpina nākt," sacīja iedzīvotājs Kabulas ziemeļos. Uzlidojumos Kandaharai viens no mērķiem bija teroristu mācību nometne pie pilsētas.

"Tas tiešām ir biedējoši. Es esmu dzirdējis četras vai piecas ļoti skaļas bumbas, un tās šķiet ļoti tuvu. Viss līgojas, bet man nav, kur paslēpties," sacīja vīrietis, kurš dzīvo aptuveni 30 kilometrus no pilsētas centra.

ASV armijas amatpersonas informēja, ka pret nocietinātiem vai iezemētiem komandcentriem tiek lietotas 2,2 tonnu smagas "bunkurus graujošās" bumbas. Amatpersonas arī pieļāva desanta reidu iespējamību un sacīja, ka var tikt izmantoti kara helikopteri īpašiem uzdevumiem.

Pirms ceturtās nakts triecienu kampaņas "Taleban" paziņoja, ka bombardēšanās nogalināti vismaz 76 civiliedzīvotāji, un noliedza Vašingtonas apgalvojumu, ka ASV un britu spēki kontrolē Afganistānas gaisa telpu.

Talibi apgalvoja, ka viņu pretgaisa aizsardzības ieroči palikuši neskarti. ASV iznīcinātāji turpināja veikt uzlidojumus no ļoti liela augstuma, kur tos nevar aizsniegt pretgaisa aizsardzības ieroči. "Taleban" turpināja apšaudīt lidmašīnas ar pretgaisa aizsardzības ieročiem, bet to uguns bija vājāka nekā iepriekš, kas liecina, ka dažas šo ieroču baterijas var būt iznīcinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!