Kongo Demokrātiskajā Republikā pēc tikšanās ar bijušo prezidentu Džozefu Kabilu aizturēts Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko tuvs uzņēmējs Aleksandrs Zingmans, vēsta portāls "Daily Maverick".

Titulattēlā Zingmans redzams kopā ar Zimbabves kalnrūpniecības ministru Vinstonu Čitandu.

Zigmans ir arī Zimbabves goda konsuls Baltkrievijā.

Par aizturēšanas apstākļiem un iemesliem ir maz informācijas, taču zināms, ka tas noticis pagājušajā trešdienā Kongo DR otrās lielākās pilsētas Lubumbaši lidostā. Tīmeklī atrodams video no uzņēmēja aizturēšanas brīža.

Zingmans iepriekš medijos minēts saistībā ar ieroču tirdzniecību Zambijā un Zimbabvē, bet pats šīs apsūdzības ir noliedzis. Oficiāli viņš Āfrikas valstīm piegādā lauksaimniecības un rūpniecības aprīkojumu.

Kongo DR prezidentam Feliksam Tšisekedi tuvs avots medijam apstiprina, ka Zingmans ir arestēts. Pēc tikšanās ar bijušo prezidentu Kabilu viņš lidojis no Kionšasas uz Lubumbaši, kur viņu nopratinājusi policija. Uzņēmējs neesot varējis paskaidrot, ko viņš dara Kongo DR.


Zingmanam ir gan Baltkrievijas, gan ASV pilsonība un viņa arestēšana likusi sarosīties diplomātiskajām aprindām. Par viņa atbrīvošanu iestājušies gan Apvienoto Arābu Emirātu (AAE), gan Zimbabves valdības pārstāvji, atklāj medija avots. Tomēr Kongo DR pagaidām paturot viņu apcietinājumā.

Kāds cits Kongo DR avots apgalvo, ka Zingmans piedāvājis pārdot ieročus bijušajam valsts prezidentam, kuram ir saspringtas attiecības ar savu pēcteci amatā. Taču, kā norāda avots, neesot nekādu liecību, ka Kabila būtu piekritis kādam darījumam.

Iepriekš Zingmans draudēja iesūdzēt tiesā Zambijas laikrakstu "Digger News", kad medijs bija publicējis fotogrāfijas no Zingmana tikšanās ar prezidentu Edgaru Lungu un augstiem armijas komandieriem Zambijas vēstniecībā Maskavā 2016. gadā.

Izdevums rakstīja, ka Zingmans noorganizējis prezidenta Lungu tikšanos ar Krievijas valsts ieroču eksporta kompānijas "Rosoboronexport" vadītāju Aleksandru Mikejevu.

2017. gada jūlijā Zambija no Krievijas nopirka piecas "Sukhoi" kaujas lidmašīnas.

Zingmans bieži nofotografēts kopā ar Zimbabves prezidentu Emersonu Mnangagvu, kurš viesojies arī Zingmana privātajā lidmašīnā.

Baltkrievijas un Zimbabves attiecības, un Zingmana lomu tajās ir pētījis medijs "Belsat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!