Foto: Kadrs no video

Aleksandrs Lukašenko pie varas Baltkrievijā turas jau 27. gadu un plašie tautas protesti līdz šim nav spējuši piespiest viņu atkāpties. Vērotāji, kritiķi un analītiķi mēdz teikt, ka viņš ar varu ir saaudzis un nespēj sevi iedomāties bez tās. Savukārt papildu stimuls saglabāt savu ietekmi varētu būt slepeni uzkrātās bagātības un grezns dzīvesveids.

Lukašenko pats apgalvo, ka dzīvo pieticīg bez bagātībām un pils vietā viņam ir mazs "mātes namiņš", kurā viņš uzaudzis. Ja atskatās uz viņa nākšanu pie varas 1994. gadā, kā arī turpmāko atrašanos amatā, viņa valdīšanu pavada asa retorika pret korupciju un demonstratīva cīņa pret to.

Taču līdzīgi kā citos autoritāros režīmos, pētnieki norāda, ka pats režīms ir centrālais korupcijas elements. Jau iepriekš medijos izskanējis, ka Lukašenko Baltkrievijā esot 17 rezidences, ka dāvanā no oligarhiem viņš saņemot dārgas automašīnas. Savukārt Lukašenko loka bagātnieki bieži vien ir bijušie ierēdņi, kas izpelnījušies priekšnieka uzticību, ieguvuši dažādas valsts monopoltiesības un dažkārt tiek dēvēti par viņa "naudas makiem".

Visu, kas jau bijis zināms par Lukašenko grezno dzīvesveidu un slepenajiem īpašumiem, kā arī iepriekš publiski nezināmu informāciju savā pētījumā apkopojusi Baltkrievijas opozīcijas tīmekļa kanāla "Nexta" komanda.

Filmā stāstīts par Lukašenko rezidencēm, dārgām automašīnām un dāvanām, kuras viņš izmanto privātām vajadzībām, kā arī par tēriņiem politiķa vajadzībām. Filmas autori apgalvo, ka Lukašenko arī ņēmis savā paspārnē virkni vietējo un ārvalstu uzņēmēju, kas viņam labi atlīdzina par dotajām biznesa iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!