Foto: stock.xchng
Āfrikas Savienības (ĀS) līderi pirmdien, pārrunājot kontinenta svarīgākās problēmas, brīdināja par aizvien pieaugošo spriedzi ar naftu bagātajā Āfrikas lielākajā valstī Sudānā.

Lībijas līderis Muamars Kadafi, kuram 14.samita atklāšanas dienā savienības prezidenta gods bija jānodod Malāvijas kolēģim, brīdināja, ka Sudāna varētu kļūt par "vēl vienu Somāliju".

Sudānā spriedzi izraisījis 2011.gadā gaidāmais referendums, kurā, kā paredzams, vien sešus gadus pēc miera līguma noslēgšanas valsts dienvidi nobalsos par neatkarību no Hartūmas.

Analītiķi pauduši bažas, ka atdalīšanās Sudānā varētu destabilizēt arī tās kaimiņvalstis, tādējādi vēl vairāk satricinot kontinenta nemierīgāko reģionu.

"Ja dienvidiem ir tiesības atdalīties, tad dienvidi ir apdraudēti," svētdienas vakarā preses konferencē norādīja Kadafi. "Karš neizcelsies starp ziemeļiem un dienvidiem, tas būs starp dienvidniekiem. Dienvidi paši nav vienoti, [un] tie varētu kļūt par vieglu upuri kaimiņiem attiecībā uz resursiem, naftu vai ko citu."

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš piedalījās samita pirmajā dienā, vērsa uzmanību uz iespējamo Sudānas apdraudējumu.

"ANO kopā ar ĀS ir pienākums uzturēt mieru Sudānā un aicināt uz vienotību. Šis gads Sudānai būs īpaši svarīgs, jo pēc trim mēnešiem gaidāmas vēlēšanas, bet pēc gada - referendums," svētdien uzsvēra Bans.

Paredzams, ka pirmdien ĀS līderi pārrunās arī situāciju Somālijā, kur starptautiski atbalstīta valdība uzsākusi cīņu pret islāmistu nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!