Āfrikas Savienības (ĀS) priekšsēdētājs Žans Pings piektdien nosodīja militāro apvērsumu Nigērā un paziņoja, ka sekojot notikumu gaitai ar bažām.

Pings, kurš vada šī kontinenta organizācijas izpildinstitūciju, "uztur ciešus kontaktus ar Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) prezidentu un citiem iesaistītajiem starptautiskajiem dalībniekiem", teikts ĀS paziņojumā.

Apvērsums notika "konstitucionālās un politiskās krīzes kontekstā, kas izcēlusies Nigērā", teikts paziņojumā, ko publicējusi šīs 53 valstu organizācijas galvenā mītne Adisabebā.

Karavīri prezidenta Mamadu Tandžas valdību gāza ceturtdien, iesaistoties apšaudēs, kurās gāja bojā vismaz trīs karavīri. Kāds franču diplomāts informēja, ka apvērsumā piedalījusies arī paša prezidenta gvarde. Apvēruma sarīkotāji slēguši valsts robežas, gaisa telpu, kā arī noteikuši komandantstundu naktī.

Paziņojumā norādīts, ka ĀS "sistemātiski nosoda jebkādas nekonstitucionālas valdību maiņas un tātad nosoda arī apvērsumu, kas noticis Nigērā", un aicina "drīzāk atgriezties pie konstitucionālās kārtības".

Nigēras jaunā militārā hunta piektdien - dienu pēc prezidenta gāšanas - paziņoja, ka tā atlaidusi šīs nabadzībā slīgstošās Āfrikas valsts valdību.

Pēdējo mēnešu laikā Nigērā pieauga politiskā spriedze, kuru izraisīja Tandžas lēmums atlaist parlamentu, panākot konstitūcijas grozījumus, kas paplašināja viņa pilnvaras un pagarināja prezidentūras termiņu, kurš beidzās pagājušā gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!