Foto: Reuters/Scanpix
Irānas varas iestādes ir noraidījušas iepriekš medijos izskanējušo informāciju, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apmeklēs Nepievienošanās kustības (NAM) samitu Irānā, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz aģentūru "Yonhap".

"Mēs saņēmām apstiprinājumu no Irānas Ārlietu ministrijas, ka šie paziņojumi neatbilst patiesībai," "Yonhap" citē Dienvidkorejas Ārlietu ministrijas anonīma darbinieka teikto.

Iepriekš vēstīts, ka komunistiskās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns augustā varētu doties savā pirmajā ārzemju braucienā uz Irānu, lai piedalītos Nepievienošanās kustības (NAM) valstu samitā, atsaucoties uz Irānas valdību, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap". 

Aģentūra atsaucāss uz samita organizētāju ziņoto, ka Kims Čenuns ir izteicis vēlmi piedalīties samitā kopā ar 40 citu valstu līderiem. Samits notiks Teherānā no 26. līdz 31. augustam, atsaucoties uz "Yonhap", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Nepievienošanās kustība, kura sākotnēji veidota kā pretstats Rietumu un Austrumu lielajām starptautiskajām organizācijām, apvieno 120 valstis un aptuveni 20 valstis – novērotājas, to skaitā arī Dienvidkoreja.

Iepriekšējā NAM samitā 2009. gadā Ēģiptē piedalījās Ziemeļkorejas Augstākās tautas sapulces prezidija priekšsēdētājs Kims Ennams.

Dienvidkorejas valdība pārbaudot informāciju par iespējamo Kima Čenuna dalību samitā, bet apstiprinājumu pagaidām tam nav saņēmusi, norāda "Yonhap".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja un Irāna strādā pie savām kodolprogrammām, kuras starptautiskā sabiedrība uztver kā draudus drošībai. Irāna noliedz, ka cenšas radīt kodolieročus, bet Ziemeļkoreja uzsver, ka tās kodolarsenāls ir nepieciešams valsts aizsardzībai.

Kims Čenuns par Ziemeļkorejas vadoni un "dižo pēcteci" kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!