Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas Nacionālajā gvardē dienošie atsakās doties karot Ukrainā, ziņo starptautiskās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Agora" vadītājs Pāvels Čikovs.

"Pēc tam, kad kļuva zināms par 12 Kubaņas Nacionālās gvardes karavīru atteikšanos braukt uz Ukrainu un viņu atvaļināšanu, esam saņēmuši citus tādus pašus stāstus. Krima, Novgoroda, Omska, Stavropole," "Telegram" kanālā uzskaitījis Čikovs, piebilstot, ka Krievijas Nacionālās gvardes pārstāvji, kas nevēlas karot Ukrainā, vērsušies pēc advokātu palīdzības.

Čikovs sola, ka "Agora" palīdzēs atgūt darbu virsniekiem, kuri atteikušies doties karot Ukrainā.

25. februārī Krievijas Nacionālās gvardes Krasnodaras apgabala OMON operatīvās rotas komandieris un 11 kaujinieki atteicās izpildīt nodaļas priekšniecības pavēli šķērsot Krievijas robežu un ieiet Ukrainas teritorijā.

Šī OMON vienība kopš 6. februāra atradās Krievijas okupētajā Krimas pussalā, uz kurieni tika nosūtīta uz mācībām "Zaslon-2022". Pēc atteikuma karavīrus nosūtīja uz Krasnodaru, sāka pret viņiem dienesta izmeklēšanu un atbrīvoja no dienesta.

Nacionālās gvardes karavīri uzskata, ka atvaļināti nepamatoti, tādēļ iesnieguši tiesā prasību atjaunot viņus amatā. Kranodaras tiesa ir pieņēmusi prasību izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!