Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads ir nodēvējis "sešinieka" (ASV, Ķīna, Krievija, Lielbritānija, Francija un Vācija) priekšlikumu par starptautiskās krīzes risināšanu saistībā ar Irānas kodolprogrammām par "soli uz priekšu", informē ārvalstu prese.
Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā, tiekoties ar žurnālistiem pēc Šanhajas Sadarbības organizācijas līderu sammita, kur Irāna piedalījās novērotāja statusā. Sammita laikā Ahmadinedžads apspriedās par "sešinieka" priekšlikumu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, saskaņā ar aģentūras "France Presse" sniegto informāciju ziņo "Lenta.Ru".

Irānas līderis ir paziņojis, ka šie priekšlikumi tiks rūpīgi izpētīti, un Irāna pēc neilga laika sniegs savu atbildi.

Turklāt Irānas prezidents atkārtoti apgalvoja, ka viņa valstij nav nodoma iegūt kodolieročus un tā ir gatava piedalīties dialogā, nevis palielināt spriedzi starptautiskajā sabiedrībā, raksta "Ria Novosti". Viņš arī atzīmēja, ka Irāna, Krievija un Ķīna ir vienisprātis par daudzām pasaules problēmām. Šīs trīs valstis regulāri rīko savstarpējas konsultācijas saistībā ar Irānas kodolprogrammu.

Ahmadinedžads savā uzrunā aicināja "dažus pasaules spēkus" mainīt savu uzvedību un tiekties pēc drošības un stabilitātes pasaulē, nostiprinot taisnīgumu un sekojot kopīgām garīgajām vērtībām. Viņš uzskata, ka no starptautiskās politikas ir jāizslēdz iespēja piemērot jebkādas sankcijas.

Detalizēta informācija par "sešinieka" priekšlikumu kopumu netiek publicēta. Zināms ir tikai tas, ka priekšlikumi paredz Teherānas kodolprogrammu iesaldēšanu uz sarunu laiku un "sešinieka" valstu sadarbību ar Irānu pasaules kodolprogrammas izveidē un alternatīvu enerģijas iegūšanas veidu attīstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!