Ja Krievija tuvākajā laikā neveiks reālus pasākumus Tālo Austrumu un Aizbaikāla attīstībai, tā zaudēs ietekmi šajā reģionā un tur savas pozīcijas nostiprinās Japāna, Ķīna un Koreja.
Par to piektdien brīdināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms došanās uz "Lielā astotnieka" (G8) samitu Japānas salā Okinavā. Prezidents šīs nedēļas sākumā apmeklēja Ķīnu un Ziemeļkoreju.

Ja šādi pasākumi netiks veikti, tad reģiona krievu iedzīvotāji pēc dažiem desmitiem gadu runās galvenokārt japāņu, ķīniešu un korejiešu valodās, paziņoja Putins, atklājot Tālo Austrumu un Aizbaikāla attīstības problēmām veltītu apspriedi Blagoveščenskas pilsētā pie Amūras.

Prezidents uzsvēra nepieciešamību pieņemt "konkrētu un reālu programmu" Tālo Austrumu un Aizbaikāla attīstībai un atzina, ka reģiona nošķirtība no pārējās valsts ir milzīga, lai gan tas aizņem 40 procentus no Krievijas teritorijas.

Viņš piebilda, ka netiek realizētas pat jau pieņemtās programmas reģiona attīstībai un no 14 miljardiem rubļu, kas piešķirti reģionam no federālā budžeta, tur nonākuši tikai pusotra miljarda rubļu un izmantoti neatliekamu aktuālu problēmu risināšanai, neietekmējot reģiona attīstību.

Putins paziņoja, ka ir nepieciešams koncentrēt Tālo Austrumu un Aizbaikāla resursus enerģētikas un transporta attīstībai un reģiona informatizācijai, un uzsvēra, ka reģionam no atsevišķu apgabalu konglomerāta jākļūst par vienotu ekonomisku organizāciju.

Krievijas prezidentu Blagoveščenskā pavadīja vicepremjers Viktors Hristenko, aizsardzības ministrs Igors Sergejevs, ekonomiskās attīstības un tidzniecības ministrs Germans Grefs, kā arī enerģētikas, dzelzceļa un transporta ministri un Krievijas enerģētikas kompānijas AES vadītājs Anatolijs Čubaiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!