Francijas un ASV kino industriju pārstāvji izmantojuši Kannu kinofestivālu, lai aicinātu izveidot pasaules mēroga aliansi cīņai pret filmu pirātismu internetā un DVD formātā.
Amerikas Mākslas filmu asociācijas vadītājs Džeks Valenti un Francijas kinostudijas "Gaumont" izpilddirektors Nikolā Seidū brīdināja, ka gadījumā, ja personas, kas nodarbojas ar nelegālu filmu pavairošanu un realizēšanu, netiks bargi sodītas, legālā kino industrija pamazām tiks iznīcināta.

"Uz spēles tiek likta radošā procesa izdzīvošana," trešdien kinofestivālā paziņoja Seidū.

Valenti norādīja, ka viņa pirms 20 gadiem izteiktās prognozes, ka Holivudas ienākumi samazināsies video magnetofonu dēļ, ir izrādījušās pareizas. Tagad viņš apgalvo, ka katru gadu vairāk nekā 3,5 miljardi ASV dolāru (2,24 miljardi latu) nonākt filmu pirātu kabatās.

Tas ir smags trieciens ASV kino industrijai, jo gandrīz pusi tās ienākumus veido peļņa no filmu video versiju tirgošanas, bet tikai ceturtā daļa no filmu demonstrēšanas kinoteātros.

Valenti apgalvoja, ka katru dienu ASV no interneta tiek nelegāli lejuplādētas līdz 700 tūkstošiem filmu. Kā galvenos vaininiekus viņš minēja amerikāņu studentus, kuros iesakņojusies maldīga pārliecība, ka internets dod bezmaksas pieeju jebkādiem materiāliem. Viņš aicināja noteikt vainīgajiem smagus sodus, lai atturētu tos no "vērtīgu radošo darbu" zagšanas.

Seidū savukārt norādīja, ka Amerika ir zaudējusi cīņu pret mūzikas ierakstu pirātiem, taču izteica cerību, ka kino jomā situāciju vēl ir iespējams glābt.

Francijā pirātisms nav tik izplatīts, kā citās Rietumeiropas valstīs, pateicoties tam, ka nelegālo ierakstu ražotājiem draud cietumsods, taču, iegādājoties pārrakstāmus DVD, jāmaksā īpašs nodoklis un nauda tiek autortiesību īpašniekiem.

Tomēr, lai šāda veida iniciatīvas būtu efektīvas, ir jāpieņem starptautiska mēroga stratēģija pirātisma apkarošanai un jāpadara likumīgie ieraksti pievilcīgāki patērētājiem gan cenu, gan pieejamības ziņā, norādīja abas kino industrijas amatpersonas, īpaši uzsverot nepieciešamību cīnīties pret kino pirātismu Āzijā.

Valenti pastāstīja, ka piecas Holivudas lielākās kinostudijas gatavojas gada beigās sākt izmēģināt projektu "Movielink", kura ietvaros piedāvās skatītājiem video nomu internetā. Paredzams, ka jau pusstundas laikā pēc filmas pasūtīšanas klientam būs iespēja to noskatīties globālajā tīmeklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!