Kanādas lielākā aviokompānija "Air Canada" otrdien iesniegusi bankrota pieteikumu Toronto tiesā, taču izteikusi solījumu, ka tās lidmašīnas turpinās lidot. "Air Canada" ir vienīgā Kanādas aviokompānija ar plašu starptautisko reisu tīklu, kas to padara par vitāli svarīgu valsts transporta infrastruktūrai.
Ontario provinces Augstākās tiesas tiesnesis pieņems lēmumu "Air Canada" lietā, ziņo "Bloomberg".

Pasaules 11. lielākā aviosabiedrība "Air Canada" ir nesenākais upuris to aviosabiedrību garajā sarakstā, kuras cieš no 2001.gada 11.septembra terora aktiem, "Āzijas pneimonijas" un Irākas kara sekām.

Kompānija paziņoja, ka tā vēlas aizsardzību pret kreditoriem, kamēr mēģinās atrast izdzīvošanas ceļu, lai turpinātu darbu kā finansiāli dzīvotspējīga aviokompānija.

"Air Canada" ir milzīgi parādi 13 miljardu Kanādas dolāru (5,16 miljardi latu) apmērā, un tā martā atlaida 3600 darbinieku. Aģentūra "Bloomberg" ziņo, ka aviosabiedrībai neizdevās pietiekami samazināt darbaspēka izmaksas. Kompānija bija lūgusi finanšu piekāpšanos no saviem darbiniekiem 441 miljona ASV dolāru (257 miljoni latu) apmērā.

Kompānijas vadītājs Roberts Miltons paziņoja, ka aviosabiedrība atsāks darbu un ceļotājiem nav nepieciešamības mainīt savu lidojumu plānus. Kā piemērus viņš minēja "US Airways" un "United Airlines", kas iesniedza bankrota pieteikumus un turpināja reisus restrukturizācijas laikā. "US Airways" pirmdien izkļuva no bankrota.

Jau ir paklīdušas runas, ka Kanādas valdība varētu būt aviokompānijas glābēja. Transporta ministrs Deivids Kolenete pirmdien paziņoja, ka valdība apsver veidus, kā palīdzēt aviokompānijai, taču izslēdza iespēju piešķirt tai naudu.

Kredītreitingu aģentūra "Moody's" prognozēja, ka kaut kāda valdības palīdzība aviokompānijai būs pieejama, jo tā ir svarīga Kanādas transporta infrastruktūras sastāvdaļa, taču šī palīdzība varētu būt vērsta uz nepieciešamo reisu saglabāšanu.

"Air Canada" ir pārliecinoši lielākā valsts aviokompānija, kuras 224 lidmašīnas lido uz 150 vietām. Tā sāka darboties kā "Trans-Canada Airlines" 1937.gadā un līdz 1989.gadam piederēja Kanādas valdībai.

"Air Canada" ir trešā no Ziemeļamerikas 10 lielākajām aviokompānijām, kas iesniegusi bankrota pieteikumu.

Vēl nekad aviācijas industrijas vēsturē kompānijas nav sadūrušās ar tik daudziem nekontrolējamiem negatīvajiem faktoriem, un pastāv bažas, ka vairākas citas vadošās aviosabiedrības var bankrotēt.

"Mūsu industrija piedzīvo briesmīgāko krīzi savā vēsturē," paziņoja Eiropas aviosabiedrību asociācijas ģenerālsekretārs Ulrihs Šulte-Štrathauss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!