Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas ziemeļos aizdomās par terorismu aizturēti trīs irākieši, trešdien apstiprinājusi policija.

Domājams, ka viņi plānojuši sarīkot bruņotu uzbrukumu vai uzbrukumu ar transporta līdzekli. Divi 23 gadus veci vīrieši un kāds 36 gadus vecs vīrietis aizturēts Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē. Izmeklēšana šajā lietā ilgusi jau vairākus mēnešus. Prokuratūra apsūdzējusi viņus par "islāmistu motivēta uzbrukuma" plānošanu.

Žurnāls "Spiegel" vēsta, ka viens no aizdomās turamajiem paudis apņēmību nogalināt pēc iespējas vairāk neticīgo, izņemot bērnus. Federālās prokuratūras paziņojumā teikts, ka aizdomās turamie vēl nebija izraudzījušies konkrētu mērķi.

Divi no aizdomās turamajiem apsūdzēti par spridzekļa gatavošanu, izmantojot šaujampulveri no petardēm, bet trešais apsūdzēts par palīdzēšanu viņiem un kūdīšanu uz teroraktu.

Izmeklētāji apgalvo, ka divi 23 gadus vecie aizdomās turamie lejupielādējuši no interneta instrukcijas bumbas izgatavošanai un mēģinājuši iegādāties detonatoru no Lielbritānijas. Britu varasiestādēm izdevies apturēt šo sūtījumu.

Abi apsūdzētie arī apsvēruši iegādāties šaujamieroci ar trešā aizdomās turamā palīdzību, kurš vienojies ar kādu personu par ieroča iegādi. Pret šo personu ierosināta atsevišķa lieta.

Taču galu galā 23 gadus vecie aizdomās turamie nolēmuši nepirkt ieroci, uzskatot to par pārāk dārgu, un sākuši apsvērt uzbrukumu ar transporta līdzekli. Lēmumu sarīkot teroraktu viņi pieņēmuši 2018.gada beigās, liecina prokuratūras sniegtā informācija. Viens no 23 gadus vecajiem aizdomās turamajiem janvārī sācis mācīties autovadītāja kursos.

Prokuratūra informēja, ka izmeklēšana tiks turpināta, lai noskaidrotu, vai aizdomās turamie pieder kādai teroristu organizācijai. Policija arī veikusi kratīšanas vairākās adresēs Mēklenburgas-Priekšpomerānijas un Bādenes-Virtembergas federālajās zemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!