Foto: DELFI Reporter

Krievijas Federālais transporta uzraudzības dienests "Rostransnadzor" drošības noteikumu pārkāpuma dēļ ir aizliedzis veikt reisu lidmašīnai "Jak-42", kas pieder aviokompānijai "Jak-servis", kuras lidmašīnas katastrofā šonedēļ gāja bojā gandrīz visa KHL komanda Jaroslavļas "Lokomotiv", tostarp arī Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš.

Dienests konstatējis, ka vienā no "Jak-servis" lidmašīnas "Jak-42" trim dzinējiem ir agregāts, kuram ir beidzies derīguma termiņš, teikts "Rostransnadzor" paziņojumā. Tāpēc šai lidmašīnai aizliegts veikt svētdien paredzēto reisu no Turcijas pilsētas Izmiras uz Maskavas Vnukovas lidostu, jo šis reiss ir uzskatāms par potenciāli bīstamu, informēja dienests.

Vēl "Rostransnadzor" aizliedzis veikt reisu no Maskavas Domodedovas lidostas uz Dagestānas galvaspilsētu Mahačkalu aviokompānijas "Iž-avia" lidmašīnai "Jak-42", jo tās pārbaudē atklāti pārkāpumi, kas ietekmē lidojumu drošību. Dienesta paziņojumā nav atklāts, kas tie bijuši par pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka visās Krievijas aviosabiedrībās, kas izmanto lidmašīnas "Jak-42", tiek veikta šo laineru ārkārtas pārbaude. Pašlaik 16 Krievijas aviokompāniju flotēs kopumā ir 57 lidmašīnas "Jak-42".

"Jak-42" ir trīsdzinēju reaktīvās lidmašīnas, kas var pārvadāt 120 pasažierus. Tās tika ražotas Krievijā no 1980. līdz 2010.gadam.

Trešdien, paceļoties gaisā no Tunošnas lidostas pie Jaroslavļas, avarēja Krievijas aviokompānijas "Jak-servis" lidmašīna "Jak-42", kas veda uz KHL spēli Minskā Jaroslavļas "Lokomotiv" komandu. Gāja bojā 43 no 45 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, tostarp Latvijas izlases hokejists Kārlis Skrastiņš.

"Jak-servis" ir neliela Krievijas aviosabiedrība, kas specializējas pasūtījuma reisu veikšanā. Tai ir arī mazākas lidmašīnas "Jak-40", kas var uzņemt līdz 36 pasažieriem. Aviokompānijas kontrolpaketes īpašnieks ir Maksims Čukancevs, liecina aģentūras "Interfax" datu bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!