Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā aizturēta opozīcijas kandidātes Svetlanas Tihanovskas kampaņas menedžere Marija Moroza, sestdien paziņojis Tihanovskas birojs.

Tihanovskas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Moroza ir aizturēta un, domājams, netiks atbrīvota līdz pirmdienai. Moroza šonedēļ jau vienreiz tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota. Baltkrievijā rīt notiks prezidenta vēlēšanas.

65 gadus vecais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada un izveidojis Baltkrievijā autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa spēcīgākajiem konkurentiem aizliegts kandidēt.

Rezultātā vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā. Tihanovska aicinājusi savus atbalstītājus svētdien doties balsot, lai izvairītos no manipulācijām pirms balsu skaitīšanas, un aplikt baltu aproci, lai neatkarīgie novērotāji varētu viņus viegli identificēt.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām. EDSO paziņojusi, ka šogad nesūtīs savus novērotājus uz vēlēšanām Baltkrievijā, jo Baltkrievija nav laikus nosūtījusi uzaicinājumu. Organizācija arī paudusi bažas par opozīcijas politiķu iebiedēšanu un aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!