Foto: Reuters/Scanpix
Izmeklēšanā ir noskaidrots, ka algotos huligānus jeb "tituškas", kuri vairākus mēnešus ilgo protestu laikā Kijevā uzbruka miermīlīgajiem demonstrantiem, koordinēja mediju holdinga "Kontakt" vadītājs Viktors Zubrickis, kurš ir saistīts ar bijušo iekšlietu ministru Sergeju Zaharčenko, vēsta aģentūra UNIAN.

Par to preses konferencē ceturtdien paziņojis Iekšlietu ministrs Arsens Avakovs.

Izmeklēšanā atklāta "cieša saikne" starp bijušo Iekšlietu ministru Zaharčenko un Zubricki. "Viņš [Zubrickis], būtībā, nodrošināja sakarus un koordinēja visu "titušku", attiecīgu bandu darbību, palīdzēja iekšlietu orgāniem represīvajās darbībās pret protestētājiem tajā laikā," skaidro Avakovs.

Vēstīts, ka pagājušā gada novembrī Kijevā sākās protesti pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību pēc tam, kad prezidents Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES, tā vietā izvēloties ciešāku sadarbību ar Krieviju.

Pēc varas iestāžu mēģinājumiem demonstrantus Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā ar spēku izdzenāt, protesti tikai pieņēmās spēkā un pārņēma arī citas valsts daļas. 18. februārī protesti pārvērtās asiņainās drošības spēku un protestētāju sadursmēs, kas turpinājās līdz 20. februārim un noveda pie vairāk nekā 90 cilvēku nāves.

Drošības spēki tiek vainoti uguns atklāšanā pa demonstrantiem. Daudzi neapbruņoti protestētāji krita no snaiperu lodēm.

Prezidents Viktors Janukovičs pēc šiem notikumiem aizbēga no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!