Eiropas Savienība (ES) un Albānija pirmdien parakstīja stabilizācijas un asociācijas līgumu, kas ir pirmais solis Tirānas ceļā uz dalību ES.
ES dalībvalstu ārlietu ministri, kas pirmdien pulcējušies Luksemburgā, deva "zaļo gaismu" arī tirdzniecības līguma noslēgšanai ar Albāniju.

Vienlaikus ES aicināja Tirānu uzlabot publiskās administrācijas darbu, radīt neatkarīgu tiesu sistēmu un turpināt lielāku ārvalstu investīciju piesaistīšanai nepieciešamās reformas.

ES arī pieprasa, lai Albānija aktīvāk vērstos pret korupciju un organizēto noziedzību, kā arī nodrošinātu mediju brīvību.

Eiropas Komisijas (EK) martā akceptētā līguma noslēgšana ļaus Albānijai veidot ciešākas attiecības ar ES, kā arī saņemt bloka atbalstu īstenotajām reformām.

Sarunas par līguma noslēgšanu noritēja jau kopš 2003.gada. Tagad parakstītais līgums, lai tas stātos spēkā, jāratificē Albānijai, visām 25 ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam (EP).

Līdz šim no sešām Rietumbalkānu valstīm stabilizācijas un asociācijas līgumu ar ES noslēgušas Horvātija un Maķedonija, kas ieguvušas oficiālu ES kandidātvalstu statusu.

Arī Serbija un Bosnija un Hercegovina risina sarunas par līdzīgu līgumu noslēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!