Foto: AP/Scanpix
Albānijas premjerministrs Edi Rama šomēnes dosies vizītē uz Serbiju, kas būs pirmā šāda veida vizīte 68 gadu laikā, pirmdien paziņojusi Ārlietu ministrija.

Plānots, ka Rama ieradīsies Albānijā 22.oktobrī, kad tiksies ar Serbijas premjerministru Aleksandru Vučiču. Abu valstu līderu sarunās viens no apspriežamajiem jautājumiem būs Kosova, atklāja Albānijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Tiks runāts arī par Eiropas Savienības (ES) integrāciju, ekonomisko sadarbību un etniskajiem albāņiem Serbijas dienvidos.

Kosova neatkarību vienpusēji pasludināja 2008.gadā, taču Serbija joprojām to uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, lai gan Kosovas neatkarību atzinušas aptuveni 100 valstis, tostarp ASV un vairums ES dalībvalstu. Nedz Serbijā, nedz Kosovā dzīvojošie serbi joprojām neatzīst Prištinas pasludināto neatkarību.

Galvenokārt etnisko albāņu apdzīvotajā Kosovā mīt ap 120 000 etnisko serbu. Aptuveni 40 000 no tiem dzīvo Kosovas ziemeļu daļā pie robežas ar Serbiju, savukārt pārējie dzīvo citviet Kosovā esošajos anklāvos.

2013.gada aprīlī Kosova un Serbija noslēdza vienošanos par attiecību normalizēšanu.

Kosova vienmēr bijis sensitīvs jautājums arī Serbijas un Albānijas attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!