Foto: AFP/Scanpix

Alžīrijā ceturto dienu turpinoties ķīlnieku krīzei gāzes atradnē valsts austrumos, sestdien Alžīrijas īpašo spēku uzbrukumā nogalināti 11 islāmistu kaujinieki, tomēr pirms tam viņi paspēja nogalināt septiņus ķīlniekus, vēstīja valsts ziņu aģentūra APS, norādot, ka ar to, visticamāk, ķīlnieku krīze ir beigusies.

APS norādīja, ka informāciju sniedzis avots drošības struktūrās, tomēr pagaidām netiek precizēts, vai vēl ir palicis dzīvs kāds ķīlnieks vai islāmistu kaujinieks. Tāpat netiek atklāta bojāgājušo valstiskā piederība.

Tā kā Alžīrijas varas iestāžu aplēses liecina, ka trešdien ķīlniekus Inamensas gāzes atradnē saņēma apmēram 30 islāmistu kaujinieki, no kuriem 18 tika nogalināti armijas uzbrukumā ceturtdien, tādējādi pēc sestdienas uzbrukuma, iespējams, ķīlnieku krīze, kurā iesaistīti bija simtiem atradnes darbinieku, ir beigusies.

Nav oficiālas informācijas, cik ķīlnieku sestdien bija palikuši pēdējās kaujinieku grupas rokās, tomēr paši islāmisti iepriekš pavēstīja, ka viņu gūstā atrodas trīs Beļģijas, divi ASV, viens Japānas un viens Lielbritānijas pilsonis, tomēr Beļģija ir paziņojusi, ka nekas neliecina par šīs valsts pilsoņu atrašanos gūstā Alžīrijā. Alžīrijas amatpersonas gan vēstīja, ka ķīlnieku gūstā vēl atrodas desmit ārvalstnieki.

Alžīrijas ziņu aģentūra APS piektdien citēja drošības spēku amatpersonas teikto, informējot, ka Alžīrijas īpašie spēki ir "atbrīvojuši gandrīz 650 ķīlniekus, kuri tika sagrābti teroristu grupas uzbrukumā trešdien,.. no tiem 573 alžīrieši un apmēram 100 no 132 ārvalstu ķīlniekiem".

Saskaņā ar Alžīrijas amatpersonu teikto ķīlnieku sagrābšanu gāzes atradnē vadīja kaujinieku līderis Mohtars Belmohtars, kurš līdz pagājušā gada beigām bijis komandieris grupējumā ""Al Qaeda" islāma Magrebā", bet pēc tam izveidojis savu bruņotu grupējumu. Belmohtars ir pazīstams ar cilvēku nolaupīšanām pret izpirkumu. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās divi Belmohtara vadīti grupējumi - "Haleda Abulabasa brigāde" un "Ar asinīm parakstījies bataljons". 

Inamenasas gāzes atradni, kas atrodas pie Lībijas robežas, pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!