ASV iedzīvotāju vidū arvien vairāk pieaug bažas saistībā ar valsts ekonomiskajām problēmām, liecina nozares speciālistu sagatavotie pētījumi.

Amerikāņi pauž satraukumu par nekustamā īpašuma tirgus krīzi, kā arī degvielas sadārdzināšanos, kas veicina inflācijas līmeņa paaugstināšanos.

Pasaules lielākās ekonomikas iekšzemes kopprodukts (IKP) pēdējo sešu mēnešu laikā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada palielinājās tikai par 0,6%.

Daži eksperti uzskata, ka ASV ekonomiku tuvākajā laikā gaida recesija.

Vairāku aptauju rezultāti liecina, ka amerikāņi vairs nav droši par savu labklājību, tostarp mājokļiem un nodarbinātības stabilitāti.

ASV valdība lēš, ka jaunu mājokļu sezonāli izlīdzinātais pārdošanas apjoms valstī šā gada aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājās par 3,3% un sasniedza 526 000 vienību. Tajā pašā laikā, salīdzinot ar 2007. gada aprīli, māju pārdošanas apjoms saruka par 42%.

Savukārt vecāku māju pārdošanas apjoms pēdējā gada laikā nav mainījies.

"Pieprasījums pēc jaunām mājām nav īpaši liels. Neskatoties uz agresīvu cenu politiku, puse pabeigtu jaunu māju atrodas tirgū jau vairāk nekā astoņus mēnešus," norādīja analīzes un tirgus izpētes kompānijas "Global Insight" ekonomists Patriks Ņuports.

Nekustamā īpašuma tirgus samazināšanās ASV vērojama pēdējo divu gadu laikā, savukārt pēdējo deviņu mēnešu posmā to stiprināja banku sektora krīze. Pašlaik iedzīvotājiem ir visai sarežģīti saņemt kredītu mājokļa iegādei.

Tādējādi samazinās arī pircēju pārliecība nākotnes perspektīvās.

ASV patērētāju pārliecības indekss šā gada maijā samazinājās līdz 16 gadu zemākajam līmenim - 57,2%, salīdzinot ar 62,8% aprīlī, liecina privātās pētījumu kompānijas "The Conference Board" dati.

Tajā pat laikā naftas cenas pasaules tirgū pagājušajā nedēļā pārsniedza 135 dolāru (60,6 latu) par barelu līmeni.

Tādējādi palielinās degvielas cenas, un patērētāji samazina izdevumus, tostarp ekonomē uz ceļojumiem. Tajā pašā laikā ASV iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas kompaktklases automobiļus, kas patērē mazāk degvielas. Tas savukārt iedragā valsts autobūves nozari.

Analītiķu viedoklis attiecībā uz ASV ekonomikas perspektīvām ir atšķirīgs - atsevišķi analītiķi prognozē, ka recesija gaidāma jau šogad. Savukārt daži uzskata, ka ASV ekonomika ir visai spēcīga un lejupslīde tuvākajā laikā nav gaidāma.

Lai atbalstītu ekonomikas attīstību, Federālo Rezervju sistēma (FRS) kopš pagājušā gada septembra ir pakāpeniski samazinājusi procentu likmes līdz 2%.

Kā ziņots, FRS samazinājusi ASV ekonomikas attīstības prognozi 2008. gadam līdz 0,3%-1,2%, salīdzinot ar februārī prognozētajiem 1,3%-2%.

FRS arī norādījusi, ka bezdarbs šogad palielināsies vairāk, nekā tā tika prognozējusi iepriekš, sasniedzot 5,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!