Foto: Reuters/Scanpix
Vismaz 676 cilvēkiem izpildīts nāvessods 2011. gadā. Soda mērs ir spēkā 57 pasaules valstīs, vēsta raidsabiedrība "Dautsche Welle", atsaucoties uz starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" sagatavotu pārskatu.

Jautājums par šī soda mēra atcelšanu Eiropas sabiedrības dienas kārtībā aktualizējies pēc tam, kad martā Baltkrievijā nāves sods izpildīts diviem par Minskas metro spridzināšanu notiesātajiem - Vladislavam Kovaļovam un Dmitrijam Konovalovam. "Amnesty International" nosodīja Baltkrievijas rīcību, kura tos turpina piespriest un izpildīt par spīti publiskiem paziņojumiem, ka tiek plānots tos atcelt.

Nāvessodi un spīdzināšana ir neattaisnojama valstu iejaukšanās cilvēka neaizskaramajās tiesībās uz dzīvību, uzskata "Amnesty International", kas mudina tos atcelt visā pasaulē.

Nāvessods jau ir atcelts 97 pasaules valstīs, kā pēdējās no šī soda mēra ir atteikušās Latvija un Mongolija. Astoņās valstīts sods ir spēkā par kara noziegumiem saskaņā ar militārajiem likumiem. 36 valstīs sods teorētiski ir spēkā, bet netiek piespriests.

2011. gadā nāvessodi izpildīti 20 valstīs, tomēr sodīto skaits – vismaz 676, ir par 100 cilvēkiem lielāks nekā gadu iepriekš, liecina "Amnesty International" ziņojums.

"No vienas puses arvien vairāk valstu atceļ nāves sodu. No otras puses neliels valstu skaits ir atbildīgs par lielu nāvessodu daudzumu. Ja šīs valstis atceltu nāvessodu, situācija strauji uzlabotos," uzskata "Amnesty International" eksperts no Vācijas Olivers Hendrihs.

Starp šīm valstīm Hendrihs izceļ Ķīnu, kurā izpildīta liela daļa nāvessodu. Tomēr precīzi dati par to skaitu nav zināmi, jo informācija par nāvessodiem Ķīnā tiek klasificēta kā valsts noslēpums.

Dramatisks nāvessodu skaita pieaugums 2011. gadā vērojams Vidējos Austrumos, izpētījusi "Amnesty International". Oficiālā statistika liecina, ka to skaits ir gandrīz dubultojies. Vairāk nekā 550 cilvēki ir sodīti Irākā, Irānā, Saūda Arābijā un Jemenā. Septiņi no upuriem esot bijuši nepilngadīgi, vai sodīti par noziegumiem, kas pastrādāti pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. "Amnesty International" nesaista nāvessodu skaita pieaugumu ar "Arābu pavasara" revolūcijām, vēl esot par agru noteikt vai šie procesi ir saistīti.

Sevišķi satraucošas situācija ir Irānā. Pagājušajā gadā tur slepeni veikti vairāki simti nāvessodu par laulību pārkāpšanu, homoseksuālismu un ticības noraidīšanu, liecina par uzticamu uzskatītā pieejamā informācija.

Gan pozitīvas, gan negatīvas pārmaiņas vērojamas Āfrikā. Sjerraleone un Nigērija ir izsludinājušas moratoriju nāvessodu izpildei. Beninā parlaments sper pirmos soļus, lai atceltu nāvessodu. Tomēr 10 nāvessodi izpildīti un 40 piespriesti pagājušā gada laikā Somālijā, kurā plosās pilsoņu karš.

Starp G8 grupas valstīm nāvessods joprojām ir noteikts trīs valstīs – Japānā, Krievijā un ASV. Japānā pērn pirmo reizi kopš 1992. gada netika izpildīts neviens nāvessods, kamēr ASV tika sodītas 43 personas.

Starptautiskā sabiedrība cerēja, ka ASV prezidents Baraks Obama aizstāvēs galējā soda mēra atcelšanu, tomēr lēmums to darīt ir jāpieņem katram štatam atsevišķi. 2011. gadā apturēt nāvessodus nolēma Ilinoisas un Oregonas štatā. Pirms dažiem gadiem nāvessodu par nekonstitucionālu atzina Ņujorkas štata Augstākā tiesa.

Nāvessoda atcelšanas jautājums ieņem nenozīmīgu lomu prezidenta amata kandidātu kampaņās, norāda Hendrihs.

Eiropā nāvessodi ir atcelti Eiropas Cilvēktiesību konvencijas ietvaros. Nāvessodus te izpilda vairs tikai Baltkrievija, kas nesen izpildījusi nāvessodus diviem par Minskas metro spridzināšanu notiesātajiem.

18750 cilvēki visā pasaulē ir notiesāti un gaida savu nāvessodu. Vairums no tiem ir notiesāti tiesās, kas neatbilst izplatītākajiem starptautiskajiem standartiem, liecina "Amnesty International" apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!