Tikai tehnisko zināšanu trūkums attur "Al Qaeda" no ķīmiska vai bioloģiska uzbrukuma veikšanas, brīdināts ANO ekspertu komandas ziņojumā.
Ziņojumā teikts, ka "Al Qaeda" ideoloģija turpina izplatīties, paplašinot iespējamo uzbrukumu spektru.

Sankcijas pret "Al Qaeda" ir grūti pilnībā īstenot, paziņoja ANO ekspertu komanda. Viņi brīdināja, ka ANO dalībvalstis nedara pietiekami daudz teroristisko grupējumu apkarošanai.

"Daudzi "Al Qaeda" finansējuma avoti vēl nav atrasti vai bloķēti," teikts ziņojumā. "Risks, ka "Al Qaeda" var iegūt un lietot masu iznīcināšanas ieročus (..) joprojām turpina augt."

""Al Qaeda" joprojām ir pieeja finansējumam caur labdarības organizācijām, bagātiem donoriem un no biznesa un kriminālām darbībām, ieskaitot narkotiku tirdzniecību," teikts ziņojumā.

ANO uzraudzības komitejas vadītājs Maikls Čandlers sacīja, ka, viņaprāt, bioloģisks uzbrukums nav nenovēršams. Taču viņš norādīja, ka pastāv pazīmes par "Al Qaeda" vēlmi izmantot šādu taktiku.

"Tas, iespējams, ir fakts, ka viņi meklē izkliedēšanas tehniskos līdzekļus, nevis pašu [indīgo] vielu," sacīja Čandlers. "Sastāvdaļas ir pieejamas, ja viņi vēlētos tās iegūt."

Līdz šim uzraudzības komiteja ir balstījusies uz ANO dalībvalstu brīvprātīgi iesniegto informāciju par to, kā tās ierobežo "Al Qaeda" un ar to saistīto grupējumu darbību.

Taču sadarbojas mazāk nekā puse no visām dalībvalstīm un pat ir apšaubāma šo valstu iesniegtā informācija, teikts ziņojumā.

Ziņojumā ANO Drošības padome aicināta pieņemt rezolūciju, kas liktu valstīm sadarboties pilnībā.

"Bez daudz stingrākas un aptverošākas rezolūcijas (..) tiks sasniegts neliels progress vai arī netiks sasniegts vispār attiecībā uz noteikto sankciju režīmu pret Osamu bin Ladenu, "Al Qaeda", "Taliban", to sabiedrotajiem un saistītajām organizācijām," norādīts ziņojumā.

Lai arī liela nozīme tiek piešķirta "Al Qaeda" kaujinieku pārvietošanās ierobežošanai starp valstīm, līdz šim neviena ANO dalībvalsts nav iesniegusi pierādījumus par šādu personu aizturēšanu vai arestēšanu, šķērsojot robežu, konstatēts dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!