Foto: Scanpix/AP

ANO Cilvēktiesību padome ceturtdien nobalsoja pret Rietumu priekšlikumu rīkot debates par apsūdzībām, ka Ķīna Siņdzjanas provincē pārkāpj uiguru un citu musulmaņu cilvēktiesības.

Priekšlikums tika noradīts ar 19 balsīm pret, 17 par un 11 atturoties.

Padomes 16 gadu vēsturē šī ir tikai otrā reize, kad priekšlikums tiek noraidīts, un novērotāji to uzskata gan par cilvēktiesību aizstāvības idejas, gan par Rietumu morālās autoritātes, gan par ANO reputācijas sakāvi.

Starp valstīm, kas iesniedza noraidīto priekšlikumu, bija ASV, Kanāda un Lielbritānija.

"Tā ir katastrofa. Tā tiešām ir vilšanās," atzina Pasaules Uiguru kongresa prezidents Dolkuns Isa. Viņa māte nomira nometnē Ķīnā, bet divi brāļi ir pazuduši bez vēsts.

"Mēs nekad nepadosimies, bet mēs tiešām esam vīlušies musulmaņu valstu reakcijā," viņš piebilda.

Katara, Indonēzija, Apvienotie Arābu Emirāti un Pakistāna balsoja pret priekšlikumu. Pakistāna vēlāk skaidroja, ka bažījoties par Ķīnas atsvešināšanos.

ANO cilvēktiesību birojs 31.augustā laida klajā ilgi atlikto ziņojumu, kurā bija konstatēts, ka Siņdzjanā notiek nopietni cilvēktiesību pārkāpumi, kas varētu būt pielīdzināmi noziegumiem pret cilvēci.

Ceturtdienas priekšlikums bija pirmā reize, kad Ķīnas veikums cilvēktiesību jomā iekļauts darba kārtībā. Jautājums iezīmējis šķelšanos, un kāds diplomāts atzinis, ka valstis pakļautas "milzīgam spiedienam" no Ķīnas puses, lai nodrošinātos ar atbalstu.

Lielbritānija, ASV un Vācija, kā arī citas valstis solījušas strādāt pie tā, lai panāktu Pekinas saukšanu pie atbildības, neraugoties uz ceturtdienas iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!