Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome stingri nosoda Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) kaujinieku uzbrukumus valsts austrumos un pieprasa pārtraukt grupējuma M23 virzīšanos uz provinces galvaspilsētu Gomu. Par Drošības padomes ārkārtas sēdē paziņoto, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Drošības padome arī pieprasa pārtraukt kaujinieku atbalstīšanu no ārienes, norādot, ka grupējums ir labi ekipēts.

Grupējuma M23 kaujinieki aprīlī sāka bruņotu sacelšanos resursiem bagātajā Ziemeļkivu reģionā. Vardarbības dēļ savas mājas ir pametuši 500 000 iedzīvotāju. Ceturtdien sākušās kaujas ir smagākās reģionā kopš jūlija.

Sestdien kaujiniekiem izdevās ieņemt Kibumbas pilsētiņu, lai gan nemiernieku spēkus apšaudīja arī ANO miera spēku helikopteri. Kibumba atrodas 30 kilometrus uz ziemeļiem no provinces galvaspilsētas Gomas pie Ruandas un Ugandas robežas.

Ziemeļkivu gubernators Žīljēns Paluko norāda, ka armija ir atkāpusies no Kibumbas, jo nemiernieki ir bijuši bruņoti ar smagajiem ieročiem un viņus atbalstījuši Ruanadas karavīri.

Ruanda noliedz, ka atbalstītu kaujiniekus, bet ANO eksperti norāda, ka viņiem ir liecības par kaimiņvalsts atbalstu M23, tāpēc aicina Drošības padomi vērsties pret Ruandas amatpersonām.

Jau vēstīts, ka vietējās varas iestādes piektdien ziņoja, ka ceturtdien sāktajās kaujās ir nogalināti 150 nemiernieki. Otrdien Ugandas valdība pēc Kongo Demokrātiksās Republikas pieprasījuma slēdza robežpārejas punktu uz abu valstu robežas pie Gomas pilsētas. Valdība uzskata, ka M23 nemiernieki tur nelegāli iekasē naudu no ceļotājiem, lai finansētu savas militārās operācijas.

Oktobrī ANO eksperti paziņoja, ka Uganda un Ruanda apgādā nemierniekus ar ieročiem. Speciālisti norāda, ka tā ir cīņa par ietekmi ar derīgajiem izrakteņiem bagātajā reģionā.

Tutsi etniskās grupas vadītais nemiernieku grupējums M23, kurš bruņoto sacelšanos sāka aprīlī, jau jūlijā sāka ieņemt pozīcijas pie Gomas pilsētas. ANO un Kongo apsūdz Ruandu nemiernieku atbalstīšanā. Ruanda šīs apsūdzības noliedz.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!