Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padome pirmdien pieņēmusi rezolūciju, ar kuru oficiāli atbalsta vēsturisko vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - un Irāna 14.jūlijā panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

ANO Drošības padomes pieņemtā rezolūcija oficiāli apstiprina šo vienošanos un paredz pēc 90 dienām atcelt sankcijas, tostarp ceļošanas ierobežojumus un līdzekļu iesaldēšanu, pieņemot, ka padome saņems ziņojumu no Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA), kurā apliecināts, ka Irāna atbalsta vienošanos.

Tomēr, ja viena no pasaules lielvarām vai Eiropas Savienība (ES) paziņos, ka, viņuprāt, Irāna vienošanos vairs nepilda, padomei 30 dienu laikā jābalso par to, vai atbalstīt lēmumu par sankciju atcelšanu, paredz rezolūcija.

ANO Drošības padomes rezolūcija atcels tikai ANO noteiktās sankcijas Irānai. ASV un ES vēl jānolemj par savu sankciju atcelšanu.

ANO rezolūcija atstāj spēkā Irānai noteikto ieroču embargo vēl uz pieciem gadiem un astoņus gadus saglabā ierobežojumus, kas liedz Irānai attīstīt ballistiskās tehnoloģijas kodolgalviņu nešanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!