Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lībijā turpinoties militārai konfrontācijai konkurējošajām valdībām lojālo karaspēku starpā, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien kategoriskā formā nosodīja militārās situācijas eskalāciju galvaspilsētas Tripoles apkaimē un pieprasīja nekavējoties apturēt kaujas Ziemeļāfrikas valstī.

Ar šo aicinājumu viņš nāca klajā neilgi pēc tam, kad Lībijas austrumdaļas valdībai lojālās armijas kara aviācija bija veikusi uzlidojumu Mitigas lidostai netālu no Tripoles.

Gutērrešs "mudina visas puses nekavējoties apturēt visas militārās operācijas, lai panāktu situācijas deeskalāciju un novērstu pilna apjoma konfliktu", teikts ANO paziņojumā.

Viņš "kategoriski nosoda militāro eskalāciju un patlaban notiekošās kaujas Tripolē un ap to, arī šodien notikušo Lībijas Nacionālās armijas lidaparāta uzlidojumu Mitigas lidostai".

Uzlidojuma dēļ tika slēgta Tripoles vienīgā funkcionējošā lidosta, vienlaikus kaujas ap Tripoli turpinās, bet tūkstošiem cilvēku bija spiesti pamest savas dzīvesvietas.

Tubrukā, Lībijas austrumos, bāzētajai valdībai lojālie bruņotie spēki, kurus vada maršals Halīfa Haftars, pirmdien paziņoja, ka uzlidojums bijis vērsts pret reaktīvo iznīcinātāju "MiG-23" un helikopteru.

ANO un ASV jau iepriekš aicinājušas uz tūlītēju pamieru. Haftars ceturtdien paziņoja par ofensīvas sākšanu, lai ieņemtu Tripoli.

Sīvas kaujas notikušas uz dienvidiem no galvaspilsētas, kas šobrīd vēl atrodas ANO atbalstītās Tripoles administrācijas un vairāku kaujinieku grupējumu kontrolē.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukā, bet otra - Tripolē. Uz varu pretendē arī dažādi kaujinieku grupējumi.

Pēdējās sadursmes raisījušas bažas, ka Lībija no jauna varētu ieslīgt pilsoņkarā.

Haftara galveno atbalstītāju vidū ir Krievija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!