Foto: LETA
Pasaulē pārtikas cenas ir sasniegušas rekordu galvenokārt saistībā ar cukura, graudu un eļļas augu sēklu sadārdzināšanos.

To trešdien paziņoja Romā bāzētā ANO Pārtikas aģentūra, brīdinot, ka nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ graudu cenas pasaulē var vēl krasi pieaugt.

"Pastāv iespēja, ka [graudu] cenas var celties daudz augstāk, ja, piemēram, sausais laiks Argentīnā izvērtīsies par sausuma vilni," aģentūrai "Reuters" sacīja ANO Pārtikas aģentūras ekonomists Abdolreza Abasjans. Pēc viņa teiktā, cenas var celties arī tad, ja Ziemeļu puslodē sals nokodīs ziemāju sējumus.

Turklāt postošie plūdi Austrālijā, kas ir viena no pasaulē lielākajām cukura eksportētājam, var dot savu artavu pārtikas cenu kāpumā.

Indekss, kurā iekļaujas 55 produkti, tostarp graudi, eļļas augu sēklas, piena produkti, gaļa un cukurs, pagājušajā mēnesī sasniedza rekordu - 214,7 punktus pretstatā 206 punktiem novembrī. Indeksa vērtība pieaug jau sesto mēnesi pēc kārtas, un pašlaik tā ir augstākā kopš 1990.gada, kad šādus datus sāka apkopot.

Pašlaik indeksa vērtība ir pārsniegusi iepriekšējo rekordu - 213,5 punktus, kas tika sasniegts 2008.gada jūnijā, kad pasaulē bija izcēlusies pārtikas krīze, kura noveda pie vardarbīgiem protestiem vairākās pasaules valstīs, tostarp Bangladešā un Haiti.

Avīze "Financial Times" raksta, ka pašlaik ir radušās bažas, ka pasaulē var izcelties jauna pārtikas krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!