Foto: LETA

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un Eiropas Savienība (ES) sestdien nākušas klajā ar aicinājumu uz globālu rīcību, lai aizsargātu apputeksnētājus un īpaši bites, kam ir nepārvērtējama loma pārtikas apgādes drošības garantēšanā.

"Nebūtu iespējams runāt par pārtikas drošību, ja mums nebūtu apputeksnētāju," uzsvēris FAO ģenerāldirektors Žozē Graciano da Silva, runājot starptautiskā konferencē Slovēnijā pirms Pasaules bišu dienas, kas pirmo reizi tiks atzīmēta 20. maijā.

"No apputeksnētājiem, tostarp bitēm, putniem, sikspārņiem, tauriņiem un vabolēm, ir atkarīga lielākā daļa mūsu kultūraugu un pārtikas vispār," viņš norādījis.

FAO vadītājs aicinājis pasauli atrast ceļus, kā uzturēt un paplašināt bioloģisko daudzveidību, cīnoties ar sekām, ko rada pesticīdi, mežu platību sarukšana un vides noplicināšana.

Lai pievērstu uzmanību šā jautājuma svarīgumam, ANO pasludinājusi par Pasaules bišu dienu 20. maiju, kad dzimis pasaulē pazīstamais biškopis, modernās biškopības pamatlicējs Slovēnijā Antons Janša (1734-1773).

Bites palīdz apputeksnēt 90% pasaules svarīgāko kultūraugu, bet pēdējo gadu laikā pasaulē bažas vieš tā dēvētais bišu saimju izjukšanas sindroms, kas daļēji tiek skaidrots ar intensīvu pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā.

Kā žurnālistiem konferencē paziņojis ES vides komisārs Karmenu Vella, Brisele savu rīcības plānu apputeksnētāju aizsardzībai gatavojas prezentēt 1. jūnijā.

"Mēs pievērsīsimies apdraudējumiem, cēloņiem, sekām, bet arī risinājumiem," viņš sacījis. "Mums jārīkojas ne tikai Slovēnijā, ne tikai Eiropā, bet globālā mērogā."

Pagājušajā mēnesī ES valstis atbalstīja aizliegumu izmantot trīs neonikotinoīdu grupas pesticīdus atklātos tīrumos, atļaujot to lietošanu tikai siltumnīcās. Graciano da Silvašo aizliegumu vērtējis kā soli pareizajā virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!