Foto: Shutterstock

ANO ziņojumā par sintētisko narkotiku izplatību pasaulē norādīts uz strauji pieaugošo jauno psihoaktīvo vielu jeb tā dēvēto legālo narkotiku izplatību.

"Pēdējos gados globālajā narkotiku tirgū bezprecedenta apjomos izplatās jaunās psihoaktīvās vielas. Līdz 2013.gadam identificētas 348 jaunās psihoaktīvās vielas, no kurām vairums tirgū parādījušās laika posmā no 2008. līdz 2013.gadam," teikts ANO Globālajā Sintētisko narkotiku novērtējumā.

ANO norāda, ka reālais jauno psihoaktīvo vielu daudzums pasaulē ir ievērojami lielāks, jo statistikā tiek uzskaitīti tikai oficiālo avotu ziņojumi. Tomēr ik nedēļu tiek konstatētas aptuveni divas jaunas "legālo narkotiku" aktīvās vielas.

Līdz 2013.gadam jaunās psihoaktīvās vielas nonākušas apritē visos pasaules reģionos kopumā 94 pasaules valstīs.

Daudzas no jaunajām psihoaktīvajām vielām tiek radītas nelegālās laboratorijās Āzijas valstīs, bet pārdošanā piedāvātas kā augu minerālmēslojums vai vannas sāls, lai izvairītos no likuma rokas. Policijai ir grūtības ar šo vielu tirdzniecības apkarošanu, jo tās nav aizliegto vielu sarakstos.

Vienīgajā Eiropas mērogā veiktajā pētījumā par jauno psihoaktīvo vielu izplatību atklājies, ka "legālo narkotiku" lietotāju īpatsvars jauniešu vidū Latvijā ir trešais augstākais Eiropā.

"Eirobarometra" 2011.gadā veiktajā jauniešu vecumā no 15 līdz18 gadiem aptaujā atklājies, ka visvairāk jaunās psihoaktīvās vielas nomēģinājuši Īrijas jaunieši - 16,3%.

Otrajā vietā ierindojas Polija - 9% aptaujāto, bet Latvija ar 8,8% ir trešajā vietā. Tālāk seko Lielbritānija ar 8,2% un Slovēnija ar 6,6%.

Lietuvā "legālās narkotikas" nomēģinājuši 5,2% aptaujāto jauniešu, bet Igaunijā - 6,2% jauniešu.

Savukārt starp aizliegtajām sintētiskajām narkotikām Eiropā līderpozīcijas narkotiku izplatības ziņā saglabā amfetamīns, kam seko "ekstazī" un metamfetamīns.

Vislielākās problēmas ar amfetamīna izplatību Eiropā ir Dānijā, Latvijā un Zviedrijā. Zviedrijā no ārstniecības iestādēs nonākušiem narkomāniem vislielāko īpatsvaru veido tieši amfetamīna lietotāji - 28,6%, Latvijā vislielākais īpatsvars ir heroīna lietotāji - 39,8% no ārstētajiem narkomāniem, bet otra lielākā grupa - 18,9% no ārstētajiem - amfetamīna lietotāji.

Dānijā amfetamīna lietotāji ir trešā lielākā ārstniecības iestādēs nonākušo narkomānu grupa - 9,7% -, kas seko 64,7% marihuānas lietotāju un 11,3% heroīna lietotāju.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!