Naktī no svētdienas uz pirmdienu vairāki cilvēki metuši četrus traukus ar melnu krāsu pret Latvijas ģenerālkonsulāta ēkas fasādi Pēterburgā, un viens no viņiem - Pedagoģiskās universitātes students - aizturēts.
Pie aizturētā Andreja Dmitrijeva atrasta arī Pēterburgas likumdošanas sapulces deputāta palīga apliecība. Jaunietis pēc aizturēšanas sacījis, ka krāsu metis, jo dzirdējis, ka pēc abu valstu hokeja spēles Rīgā "hokeja fani metuši kaut ko uz Krievijas vēstniecību".

Tāpat viņš gribējis protestēt pret Latvijas prezidentes Vairas Vīķes - Freibergas nesenajiem paziņojumiem pret Krieviju, informēja ģenerālkonsultāta pārstāvis Jēkabs Kreilis.

Dmitrijevu milicijas vienība aizturēja, kad viņš no notikuma vietas mēģinājis bēgt. Dmitrijevs iebēdzis pagalmā, domādams, ka tas ir caurstaigājams, un nonāca strupceļā.

Kreilis norādīja, ka viena no krāsu burkām trāpījusi pa konsulāta ieejas durvju stenderi, tādējādi ļoti sabojājot pārstāvniecības fasādi.

Latvijas vēstniecība Maskavā tuvākajā laikā nosūtīs notu Krievijas Ārlietu ministrijai par kārtējo uzbrukumu Latvijas ģenerālkonsulātam, informēja vēstnieks Krievijā Imants Daudišs.

Vēstniecības nota, visticamāk, tiks nosūtīta trešdien, kas Krievijā ir pirmā darbdiena pēc Uzvaras svētkiem.

Pēdējo mēnešu laikā pie Latvijas pārstāvniecību ēkām notikuši vairāki vandalisma akti.

Marta sākumā nezināmi vandaļi uzbruka Latvijas vēstniecībai un raidīja uz vēstniecības pusi vairākas pudeles ar melnu maisījumu. Vairākas pudeles pret ēkas sienu sašķīda un tika izsists viens logs.

Decembrī nezināmi ļaundari ar krāsu apzīmēja Latvijas vēstniecības Maskavā sienu, savukārt janvāra vidū vandalisms notika pie Latvijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā, kur pret konsulāta ēku tika sadauzīti vairāki līdzpaņemti melni konteineri, kuri ēkas sienas "izdaiļoja" ar trim melniem pleķiem.

Aprīļa sākumā cieta Latvijas pārstāvniecības ēka Pleskavā, kas tika aplieta ar sarkanu krāsu.

Pagājušajā nedēļā nezināmi ļaundari apmētāja Igaunijas vēstniecību Maskavā ar pudelēm, kurās bija smirdīgs šķidrums, izsita logus un nosmērēja ēkas fasādi. Pieļauts, ka ar šo uzbrukumu saistīta Krievijas ekstrēmistiskā Nacionālboļševiku partija, kas iepriekš uzņēmās atbildību arī par huligānismu pie Latvijas vēstniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!