Demokrātu senators Baraks Obama cīņā par izvirzīšanu startam ASV prezidenta vēlēšanās Ņūhempšīrā apsteidzis līdzšinējo favorīti Hilariju Klintoni, liecina piektdien publicētie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.
Brīdī, kad līdz priekšvēlēšanām Ņūhempšīras pavalstī atlicis mazāk nekā mēnesis, laikraksta "The Concord Monitor" aptauja liecina, ka Ilinoisas senators Baraks ar 32% atbalstītāju Ņujorkas senatori Klintoni apsteidz par vienu procenta punktu.

Vēl tikai pirms dažām nedēļām bijusī pirmā lēdija savu sīvāko sāncensi pārliecinoši pārspēja, bet septembrī viņas pārsvars pārsniedza 20 procentu punktus.

Ņūhempšīra, kur priekšvēlēšanas šoreiz notiek 8.janvārī, tradicionāli ir pirmais štats, kurā abu partiju atbalstītāji lemj par savu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām, un šīs pavalsts priekšvēlēšanu rezultātiem tiek piešķirta liela nozīme. Taču kandidātu atlasi ievada priekšvēlēšanu sapulces, kas 3.janvārī notiks Aiovā.

Trešajā vietā Ņūhempšīrā ar 18% atbalstītāju ierindojies bijušais senators no Ziemeļkarolīnas Džons Edvardss, bet viņam ar astoņiem procentiem seko Ņūmeksikas gubernators Bils Ričardsons.

Analītiķi uzskata, ka lielākais skaits Obamas atbalstītāju ir to vēlētāju vidū, kas nav deklarējuši savu partijas piederību, kamēr vairums reģistrēto demokrātu vēlētāju atbalsta Klintoni.

Ņūhempšīrā prieklšvēlēšanās atļauts piedalīties arī tā sauktajiem neatkarīgajiem vēlētājiem, nevis tikai demokrātu un republikāņu atbalstītājiem.

Republikāņu nometnē ar 31% vadībā atrodas bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs, kuram ar 18% seko kādreizējais Ņujorkas mērs Rūdolfs Džuliāni un Arizonas senators Džons Makeins, kuru atbalsta 17% aptaujāto.

Bijušais Arkanzasas gubernators Maiks Hakabī, kuru atbalsta 9%, ievērojami atpaliek.

Aptauja veikta no pirmdienas līdz trešdienai, intervējot 600 vēlētājus, kas, domājams, piedalīsies priekšvēlēšanās. Aptaujas kļūdas robeža ir četri procentu punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!