Foto: AFP/Scanpix
Krievijas premjerministra Vladimira Putina popularitāte sabiedrībā ir sasniegusi šogad zemāko līmeni, liecina pirmās sabiedriskās domas aptaujas pēc Valsts domes vēlēšanām rezultāti, kas publiskoti pēc Putina 12 valdīšanas gados lielākajiem tautas protestiem Krievijā.

51% 10.un 11.decembrī aptaujāto Krievijas iedzīvotāju norādīja, ka Putins savu darbu ir darījis labi, līdzīgā novembrī veiktā aptaujā Putina darbu pozitīvi novērtēja 61% aptaujāto, bet janvārī - 68%, liecina Kremlim pietuvinātā Viskrievijas sabiedriskās domas pētījumu centra (VCIOM) sniegtā informācija.

Aptaujas rezultāti parāda arvien pieaugušo sabiedrības neapmierinātību ar 59 gadus vecā līdera darbību pirms nākamgad martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Putins tiek uzskatīts par reālāko kandidātu. Tomēr jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liek domāt, ka Putinam varētu arī neizdoties uzvarēt pirmajā vēlēšanu kārtā, kas tikai pirms mēneša tika uzskatīts par reālāko scenāriju.

Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs aptaujas rezultātus ietekmēja Krievijas iedzīvotāju "emocionālā pārslodze" pēc 4.decembrī notikušajām parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām, un viņš pauda pārliecību, ka Putina popularitātes rādītāji atkal uzlabosies, jo, neskatoties uz svārstībām, Putina reitings sabiedrībā joprojām ir gana
augsts.

"Šīs dienas var raksturot ar pēcvēlēšanu emocionālo pārslodzi. Tomēr reālais stāvoklis rāda, ka ir pamats domāt, ka premjera reitings jau tuvākajā nākotnē palielināsies," klāstīja Peskovs.

Sestdien Maskavas ielās izgāja desmitiem tūkstoši cilvēku, protestējot pret Putina
valdošās partijas "Vienotā Krievija" uzvaru Valsts domes vēlēšanās, kuru daudzi uzskata par negodīgu. Daudzi no protestētājiem arī atzina, ka viņiem ir apnikusi Putina valdīšana.

Politikas analītiķi norāda, ka Putins daudzus Krievijas iedzīvotājus saniknoja, kad paziņoja, ka nākamgad atgriezīsies valsts prezidenta amatā, bet viņa vietā kā premjers turpmāk strādās pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs, kas par Kremļa vadītāju kļuva ar Putina atbalstu, kad viņam 2008.gadā vairs nebija ļauts kandidēt uz trešo amata termiņu.

Septembrī paziņotais lēmums vēl vairāk daudzos Krievijas iedzīvotājos padziļināja pārliecību, ka viņiem nav ietekmes uz politisko sistēmu, kurā valda Putins un viņa partija.

4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Ceturtdien notikušajā televīzijas tiešraidē, kur jau tradicionāli Putins reizi gadā atbild uz žurnālistu un iedzīvotāju jautājumiem, Krievijas premjers pauda pārliecību, ka vēlēšanu rezultāti atspoguļo tautas gribu, tādēļ negrasās piekāpties protestētājiem un vēlēšanu rezultātus anulēt.

VCIOM aptauja liecina, ka Putins joprojām ir atbalstītākais prezidenta amata kandidāts. Par viņu savu balsi atdot ir gatavi 42% aptaujāto. Par viņa tuvāko sekotāju Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas līderi Genādiju Zjuganovu - vien 11%. Tomēr nav pārliecinoša vairākuma, ka Putins jau pirmajā 4.martā gaidāmo vēlēšanu kārtā iegūs nepieciešamos 50% balsu.

Arī Medvedeva reitings decembrī samazinājās līdz 51% no 60% novembrī. Janvārī Medvedevu atbalstīja 66% aptaujāto.

10.un 11.decembrī VCIOM aptaujāja 1600 cilvēkus 138 apdzīvotās vietās visā Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!