Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tikai 26% aptaujāto demokrātu vēlas, lai Džo Baidens būtu partijas izvirzītais kandidāts nākamajās prezidenta vēlēšanās 2024. gadā, atklāts jaunā aptaujā, kas liecina par Baltā nama saimnieka zemo popularitāti pat to vēlētāju vidū, kas viņu atbalstīja 2020. gadā, raksta "Al Jazeera".

Pirmdien publicētā "New York Times-Siena College" aptaujā arī secināts, ka Baidena popularitātes reitings šobrīd ir 33%. Aptauja publicēta laikā, kad ASV medijos ziņo par to, ka vairākas Demokrātiskās partijas amatpersonas nevēlas, lai Baidens 2024. gadā pretendētu uz pārvēlēšanu.

Amatā esošie ASV prezidenti, kuri vēlas kandidēt uz otru termiņu, reti saskaras ar lielu partijas pretestību pirmsvēlēšanu periodā. Taču aptaujā atklāts, ka 64% demokrātu vēlas, lai 2024. gadā partiju pārstāvētu kāds cits kandidāts. No tiem 33% savu nostāju pamatoja ar prezidenta vecumu. Baidens jau ir vecākais prezidents ASV vēsturē – viņam šobrīd ir 79. Pārvēlēšanas gadījumā viņš inaugurācijas dienā – 2025. gada janvārī – būtu jau 82 gadus vecs. Savukārt 32% no tās pašas respondentu grupas sacīja, ka prezidenta paveiktais darbs ir iemesls, kāpēc viņi neatbalsta Baidena atkārtotu kandidēšanu 2024. gadā.

Pats Baidens un arī viņa kancelejas pārstāvji vairākkārt ir teikuši, ka prezidents plāno kandidēt uz pārvēlēšanu.

Portāls "FiveThrityEight", kur publicēts prezidenta vidējais popularitātes reitings no vairākām aptaujām, ziņo, ka Baidenu atzinīgi vērtē 38,5% vēlētāju.

Savukārt prestižā uzņēmuma "Gallup" jaunākajā aptaujā Baidenu atzinīgi vērtē 41% respondentu. Salīdzinājumam – Donaldam Trampam šajā savas prezidentūras posmā popularitāte bija 42%, bet Barakam Obamam – 46%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!