Foto: AFP/Scanpix
Trīs ceturtdaļas norvēģu vēlas, lai par 77 cilvēku slepkavību šobrīd tiesātais Anderss Bērings Breiviks tiek ieslodzīts cietumā, nevis psihiatriskajā slimnīcā, liecina ceturtdien publiskota sabiedriskās domas aptauja.

Atbildot uz jautājumu, vai Breiviks ir pietiekami saprātīgs, lai tiktu notiesāts, 74% atbildēja ar "jā", un tikai 10% uzskatīja, ka viņu nevar saukt pie atbildības par pastrādāto un viņam nepieciešama ārstēšana.

15% aptaujāto nebija izlēmuši vai arī atteicās atbildēt.

Raidorganizācija NRK veica aptauju pagājušajā nedēļā, kad tiesā Breivika lietā liecināja vairāki psihiatri. Kopumā tika aptaujāts 1000 norvēģu.
Plānots, ka piektdien prokuratūra nāks klajā ar noslēdzošajiem argumentiem un atklās, vai vēlas Breivīku nosūtīt uz cietumu vai psihiatrisko slimnīcu.

Savu prasību prokuratūra balstīs uz apsūdzētā psihiatrisko novērtējumu.
Tomēr, kā jau vēstīts, eksperti ir nonākuši pie diametrāli pretējiem secinājumiem.

Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Breiviks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Savukārt atkārtotajā ekspertīzē masu slepkava tika atzīts par pietiekami pieskaitāmu, lai tiktu tiesāts. Eksperti secināja, ka Breiviks necieš no psihozes, bet ir nesabiedrisks un narcistisks.

Apsūdzības rakstā, ar kuru Breiviks martā tika apsūdzēts teroraktu pastrādāšanā, divi prokurori pieprasīja apsūdzētajam ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā, bet atstāja iespēju pārdomāt, ja atklātos jauna informācija par viņa garīgo stāvokli.

2011.gada 22.jūlijā Breiviks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, bet vēl vairāk nekā 200 tika ievainoti. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Ģērbies policista uniformā, Breiviks vairāk nekā stundas laikā nošāva 69 cilvēkus, galvenokārt pārbiedētus pusaudžus. Vēl 67 cilvēki tika ievainoti.

Breiviks ir atzinies pastrādātajos noziegumos, bet paziņojis, ka nav vainīgs, jo tā esot bijusi "nežēlīga, bet nepieciešama" rīcība, lai paglābtu Norvēģiju no "musulmaņu invāzijas".

Ekstrēmista tiesas prāva sākās 16.aprīlī un gaidāms, ka aizstāvība ar savu noslēguma runu nāks klajā piektdien.

Pats Breiviks uzstāj, ka viņš ir pieskaitāms. Viņš atzinis, ka ieslodzīšana psihiatriskajā slimnīcā būtu ļaunākais iespējamais sods, kas viņam varētu tikt piemērots, jo tas grautu viņa 1500 lapaspušu biezajā manifestā pausto vēstījumu, ar kuru viņš nāca klajā īsi pirms slaktiņa sarīkošanas.

Spriedums Breivika tiesas prāvā varētu tikt nolasīts 20.jūlijā vai 24.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!